Kuressaare vanadest vahetusse läinud kaartidest (2)

Kuressaare vanadest vahetusse läinud kaartidest

Nicodemus Tessin vanema 1652. aastal valminud Kuressaare kindluse kaart. Just see kaart on hämmastavalt sarnane Nyeni kindluse kaardiga.

Laupäeval, 2. juulil ilmus Saarte Hääle ajalooküljel Kalle Kesküla lugu “Püha vaimu keldri saladus”. Lugu illustreerisid kaks kaarti. Neist üks oli tänapäeva Peterburi eelkäija Nyeni kaart, mille 1644. aastal koostas Rootsi riigi teenistuses olnud kartograaf ja sõjaväelane Georg von Schwengeln (elas u 1590–1664). Teise kaardi kohta aga oli kirjutatud, et see pärineb 1652. aastast ja et selle autoriks on samuti Rootsi riigi teenistuses olnud arhitekt Nicodemus Tessin vanem (elas 1615–1681).

Eksituse tõttu sattus selgitava teksti juurde vale kaart. Nimelt ilmus lehes mitte Tessin vanema 1652. aastast pärit Kuressaare kindluse kaart, vaid kaks aastat varem, 1650. aastal valminud Johan von Rodenburgi Kuressaare kindluse kaart.

Selguse mõttes avaldame täna veel kord need mõlemad kaardid. Mõlemad kaardid on kättesaadavad ka Rootsi kuningliku sõjaarhiivi veebilehel http://62.20.57.210/kra/0406h.html#Arensburg . Selgitava teksti on kirjutanud Kalle Kesküla.

Selgituseks

Aastail 1648–1654 oli Kuressaare linnus krahv Magnus Gabriel De la Gardie eravalduses. Krahv resideeris Stockholmis, nautis kuninganna soosingut ja tegeles metseenluse, kunsti ning teadusega. 1650. aastal saadeti Saaremaale komisjon eesotsas kuberneriks määratud Reimert von Funckeniga. Krahv ise käis siin 1653. aastal, kui linnus oli korda tehtud.

Hollandist pärit kartograaf Johannes van den Burch töötas Riias, tõusis kindralkortermeistriks, aadlistati Johan von Rodenburgina. Tema poolt 1650. aastal tehtud plaan väljendab nii riigi soovi tõsta linnuse kaitsevõimet kui ka omaniku soovi parandada selle esteetilist väljanägemist.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 75 korda, sh täna 1)