Erich Honecker palus end rindele saata?

Saksa ajakirjandus väidab, et omal ajal olevat Stasi (Ida-Saksamaa salateenistus) koostanud toimiku Saksa DV kauaaegse liidri Erich Honeckeri (1912–1994) kohta. Selles sisalduv materjal kinnitab, et II maailmasõja päevil soovis see mees teha koostööd natsidega.

Kõnealuses toimikus on 25 lehekülge ja hiljuti ilmusid sellest väljavõtted Saksa bulvarilehes Bild am Sonntag. Lehe andmetel koostati toimik juba 1971. aastal Stasi tookordse ülema Erich Mielke (1907–2000) korraldusel, kes nii soovis reaalset võimu oma käes hoida. Tuletagem meelde, et samal aastal sai Erich Honeckerist Ida-Saksa kommunistide liider ja riigi ametlik liider.

Leht kirjutab, et Saksamaa sotsialistliku ühtsuspartei (nii nimetati Ida-Saksa kommunistlikku parteid) poliitbüroo istungil 1989. aasta 17. oktoobril – riik oli siis sattunud teravasse poliitilisse kriisi, sest tuhanded idasakslased olid tulnud tänavatele meelt avaldama – ähvardas Mielke Honeckeri nn musta toimiku avalikustada. Tagajärjeks oli, et juba järgmisel päeval läks Honecker vabatahtlikult erru. Kohe pärast seda sündmust tuli Ida-Berliinis võimule Egon Krenz, mõne nädala pärast aga varises kokku Berliini müür.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 22 korda, sh täna 1)