Saaremaa talunikel on kehv rüpsisaak

Nädalapäevad väldanud viljakoristus algas Saaremaal talirüpsist, mille saagikus on põllumeeste meelehärmiks olnud harukordselt kehv.

“Saak oli nii kehv, et polegi millestki rääkida,” ütles sel aastal esimest korda talirüpsi kasvatanud Valjala talunik Jaan Sink, kes 19 hektari maa pealt sai kokku vaid kaheksa tonni saaki. Kevadel oli Sink kolm hektarit talirüpsi all olnud maad kahjustuste tõttu ümber külvanud.

Talunik tunnistas, et ilmastiku kõrval mängisid kehvas saagis rolli ka tema kehvad teadmised talirüpsi kasvatamise kohta, sest varem pole ta seda kultuuri viljelenud.

Sügisel 16 hektarile talirüpsi külvanud Orissaare talunik Aare Aljas rääkis, et osa põllust tuli liigvee tõttu kevadel ümber külvata ning järele jäänud kümnelt hektarilt kogunes saagiks 500 kilo hektari kohta, mis on üsna vilets tulemus. “Alla kahe tonni hektari kohta ei tahaks nagu mõeldagi, siis võiks mingist kasumist ka rääkida,” ütles Aljas.

Vähest saagikust kurtis talirüpsi puhul ka Valjala talunik Andres Kurgpõld, kes sai hektari kohta saagiks pisut alla tonni. Nii rüps kui ka raps kasvavad Kurgpõllul põuakartlikel põllulappidel ning kannatavad sel aastal kuivuse käes. Seevastu soomaadele maha pandud oder ja suvinisu näevad palju lopsakamad välja.

Soomaadelt ootab ilusat saaki ka Jaan Sink, kelle sõnul on soos kasvav oder väga korralik. “Pea on pikk ja teri on peas palju,” märkis Sink. “Suviviljad näevad välja keskmised,” lisas ta.

Aare Aljase sõnul jäid ka nende põllud Kavandi kandis õigel ajal vihmast ilma, kuid suvinisu ja talinisu paistavad päris korralikud, kuigi juba on probleemiks metssead. Erinevalt Valjala meestest, kes ootavad soomaadelt head saaki, on Aare Aljasel soos turbamuldadel pilt kehvem. “Oder on seal hästi lühikene,” sõnas Aljas.

Rääkides saagi realiseerimisest, tõdes Andres Kurgpõld, et kahjuks oli ta kevadel pisut kärsitu. “Mul polnud kannatust oodata, millal hind paremaks läheb ja panin kevadel liiga vara hinna kinni osale rapsile,” rääkis Kurgpõld. Kehvade aegadega võrreldes pole lukku pandud hind küll kõige hullem, kuid arvestada tuleb sedagi, et kütuse ja muude sisendite hinnad on pidevalt tõusnud.

Aare Aljas kokkuostjatega veel müügilepinguid sõlminud pole, Jaan Sink on teinud lepingu suvirapsi müügiks, kusjuures hinnatase on tema sõnul normaalne.

Viljakoristus on alanud ka mandrimaal. Ajaleht Sakala kirjutas, et osaühingu Kõpu PM on varajase odra saagiks saanud üle viie tonni hektari kohta, mida on oodatust rohkemgi. Leht teatas, et Kõpu mail pole kuumus, kuivus ega hiljutised vihmad viljale liiga teinud.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 21 korda, sh täna 1)