Puugid ründavad taas (1)

Puugid ründavad taas

 

Poole aastaga on Eestis registreeritud 398 puukborrelioosi haigusjuhtu. Neist Saaremaal 73 (18,3% Eesti juhtude üldarvust), peaaegu kolmandiku võrra vähem kui eelmisel aastal. Puukentsefaliiti registreeriti kuue kuuga 14, neist Saaremaal 1.

Juunis haigestus terviseameti andmetel puukborrelioosi 112 inimest. Kõige rohkem haigestunuid (22) oli juunis Saaremaal.

Kuressaare linnaarst Juri Zabellevitš arvas, et haigestumise tippaeg on alles tulemas. “Inimene läheb metsa, marjade ja seente aeg on praegu käes. Augusti lõpuks on näha, mida juulikuu toob,” sõnas ta. Linnaarst rõhutas, et alati, kui kahtlus on, kas siis patsiendil või tohtril, tuleb kindlasti uurida.

“Eriti siis, kui oled ise näinud või sulle räägiti, et oli puuk. Kui ta lihtsalt roomab, siis ei ole midagi, aga kui ta on sisse end imenud, siis kindlasti tuleks uurida. Aga mitte kohe. Uuring ei näita kohe mitte midagi,” selgitas ta, lisades, et siis tuleb kolme nädala pärast uuesti arstile minna.

Haigus ei pruugi olla kohe alguses sugugi äge ja raske. Kuressaares elav Lembit rääkis, et tema ei märganudki, et tal puuk peal oli olnud. Kehv enesetunne oli tal enda sõnul lausa kaks-kolm aastat, enne kui ta perearstile välja pakkus, et äkki on puugihaigusega tegemist. Mees arvas, et ilmselt puuk kesknärvisüsteemile ikka mõjus. Tal tekkisid uimasus, tasakaaluhäired ning väsimus.

Varem piirivalves töötanud mees on end nüüd vaktsineerida lasknud. “Aga vaktsineerimine on kallis. Ega tavainimene ei jõuagi vaktsineerida. See on kallis lõbu. Linnainimene loodab selle peale, et ehk ei tule puuk kallale,” arvas ta.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 44 korda, sh täna 1)