Löök näkku võib maksma minna tuhandeid eurosid

Jaanipühad tõid nädala alguses Kuressaare hambapolikliinikusse kakluses hambad kaotanud patsiente, kelle suu korda tegemine võib maksma minna tuhandeid eurosid.

“Läks üsna töiselt,” ütles Saarte Häälele Kuressaare hambapolikliiniku juhataja Reena Reinväli, kelle sõnul olid neil pühadejärgsed esimesed tööpäevad tõesti väga suure koormusega.
“Kuna pühad olid pikad, siis oli esmaspäeval ja teisipäeval abivajajaid, s.t hambavaluga patsiente tavalisest rohkem,” rääkis Reinväli, lisades, et kuna mõned töötajad on ka puhkusel, siis oli töölolijate koormus suurem kui tavaliselt.

Saarte Hääle andmetel pöördus hambapolikliinikusse ka patsiente, kelle hambad olid kakluse käigus kannatada saanud. Ühe patsiendi seisund oli tõsisem ning purunenud hammaste killud olid koguni suuõõne pehmetes kudedes.
“Trauma tõttu on meie poole pöördunud kaks patsienti,” kinnitas Reinväli, lisades, et ühe juhtumi vastu tundis huvi ka politsei.
Vigastatud hamba taastamine läheb inimesele päris kalliks, makstes olenevalt vigastusest 45–1278 eurot. Kui inimene on aga hambad kaotanud peksmise tagajärjel, siis seaduse järgi hüvitab tekitatud kahju kuritöös süüdi mõistetud isik.

“Hamba taastamine on lai mõiste,” ütles Reena Reinväli, selgitades, et kõik oleneb sellest, mida on vaja taastada, ja sellest sõltub ka maksumus.
“Alates siis lihtsalt hamba-krooni ülesehitamisest täidisega ja lõpetades implantaadiga, kui oma hammast suus enam ei ole,” selgitas hambapolikliiniku juhataja, lisades, et vahepeale jäävad kõik juuretäidised ja kroonipanekud. 

Kuigi esmaspäev oli hambatohtritel töörohke ja neile tundus, et mitmed inimesed olid pühade ajal valu kannatanud, siis jaanipühade ajal Kuressaare haigla valvetuppa hambavaluga pöördunuid siiski ei olnud ja stomatoloogi abi ei vajatud.
“Lihtsalt valutava hamba korral haigla vastuvõtutoas abi peale soovituse võtta valuvaigisteid ei anta,” ütles Kuressaare haigla ravijuht Reet Tuisk, lisades, et traumade korral tegutsetakse vastavalt trauma raskusele, edasine ravi toimub juba stomatoloogi juures.

Erandkorras saab haigla vastuvõtutuppa välja kutsuda ka hambapolikliiniku stomatoloogi, kuid need on ravijuhi sõnul äärmiselt harvad juhtumid ning inimene, kellel on näiteks raske näokoljutrauma koos hammaste vigastusega, suunatatakse näidustuse olemasolul kohe edasi Tallinna.
Üldiselt möödusid pühad haigla jaoks väga töiselt. “Ikka mitmesugused erineva raskusega traumad (kukkumised, marrastused, haavad), külmetushaigused jne,” loetles ravijuht, lisades, et midagi erakordset seekord õnneks ei juhtunud.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 74 korda, sh täna 1)