Raegaleriis näeb läti kunsti

Raegaleriis näeb läti kunsti

Autor: Tõnis Kipper.

Lõunanaabrite kunsti esindavad seekord Sarmite Munde (fotol) akvarellid ja Peteris Martinsonsi keraamilised tööd.

Kauaaegse suvesaarlasena soovib Sarmite oma pildivalikuga “Saaremaa – pelgupaik, salapära, puudutus” edasi anda tänu Saaremaale ja kõigile saarlastele omaksvõtu ja märkamatu heatahtlikkuse eest, mis on teda saatnud igal suvel Saaremaal viibides.

“Irbeni väin eraldab, kuid ka ühendab Läti Kurzemed ja Eesti Saaremaad. Lähendab neid Läänemere tuul ja vesi, maailmatunnetus ja üldised väärtused. Maa- ja merereis tõid mind 1974. aastal Saaremaa loodusesse, ajalooliste ja etnograafiliste pärandite juurde. Tahtmatult kutsus üle Irbeni väina Saaremaa olemust loomingus kajastama,” ütleb Sarmite Munde. Tema tööd on pehmed, pastelsed ja nähtud otsekui läbi varahommikuse uduvine, soojad ja ehtsaaremaalikult äratuntavad.

Sarmite Munde töid on meil eksponeeritud 1986. ja 1997. aastal isiknäitustel Saaremaa muuseumis, 2003. aastal osales ta läti kunstnike ühisnäitusel “Riia portselan Eestis” ning aastal 1999 oli tema keraamikaväljapanek Hansa kunstisalongis.
Tänavu oma 80. juubelisünnipäeva tähistanud tunnustatud läti keraamik Peteris Martinsons on lisaks Läti kunstnike liidule ka International Academy of Ceramics liige.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 50 korda, sh täna 1)