Saarlane – grilli kala!

Saarlane – grilli kala!

Toomas Leedu on enne Saaremaale tulekut töötanud näiteks Ammende villas ja restoranis Tšaikovski. Viimased kolm aastat on mees pidanud peakokaametit GO spaas ja nüüd ka Sadhus. Leedul on ette näidata võite neljalt Grillfestilt ja teine koht viimastelt BBQ maailmameistrivõistlustelt. Sadhus on kaks Toomast leidnud mõnusa koha oma asja ajamiseks.
Foto: Egon Ligi

Hei, stopp! Kallis jaaniline, kes sa ajalehega lõket süütama hakkad, rebi see leht välja, süüta ülejäänuga tuli ja loe need read läbi. See võtab küll kallist aega ja on ilmselt vihma käes ebameeldiv, kuid võib-olla on sellest kas või natukenegi abi, kui šašlõkki vardasse ajad, liha restile viskad või hoopis – kala grillile sead.

Kui oled tüdinud eestlaslikult rasvastest ufogrilliõhtutest, siis pakume välja vahelduse. Jäta seekord vaakumpakendatud vorstid mandrimeestele. Eestlane on grillirahvas, saarlane aga kalamees. Vaja meil siis seda Rakvere siga näost sisse ajada. Sel aastal grillime kala.

Et näha, kuidas korraldada meeldejääv grilliõhtu maitsva kala seltsis, külastas Saarte Hääl Sadhu kohvikut, kus harrastustossutaja Toomas Leis ja selle ala Eesti meister Toomas Leedu üritavad oma klientidele valmistada värskeimat kala, mida meie saarel pakkuda on. Nüüd avavad nad oma trikiraamatu ka kõikidele lugejatele.

Ettevalmistused (õhtu)

Selleks, et kõik kukuks välja nii, et ühest Harjumaa linnast külla tulnud onupoeg veel aastate pärast oma töökaaslastele räägiks: “Aga kui ma üks suvi Saaremaal käisin – no sellist asja siin ikka ei ole…”, tuleb alustada ettevalmistustest ja seda juba hiljemalt eelmisel õhtul.

Istume kahe Toomasega Sadhu kohviku terrassil ning taldrikutel vedelevad uhkest söömaajast veel vaid üksikud kalarootsud, kui märkan küsida, millest kogu ettevõtmist üldse alustama peaks. Minu pärimisele vastab blondidesse karvadesse kasvanud ja rahustava kõnemaneeriga Toomas Leis. “Esimese asjana pead sa teadma, kui palju inimesi tuleb,” ütleb Leis.

“Seejärel tee plaan ja nimekiri.” Siis tuleb üle vaadata nii-öelda varustus. Grill, söed, vardad, tangid jne. Grilli ees seistes, vardad ühes ja pint õlut teises käes, on hilja avastada, et eelmisest korrast on ufol põhi läbi põlenud.

Loe edasi kolmapäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 71 korda, sh täna 1)