Lugeja küsib

Töötan koristajana ühes tootmisettevõttes. Minu tööleping on sõlmitud osalise tööajaga, kaks tundi päevas, kümme tundi nädalas. Kuna teatud riigipühade eel lühendatakse teiste meie ettevõtte töötajate tööpäeva kolme tunni võrra, siis kuidas puudutab see minu lühikest (2-tunnist) tööpäeva? Kas minu jaoks on siis tegemist vaba päevaga?

Vastab tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Leonid Siniavski:
Teatavasti sätestab töölepingu seaduse (TLS) § 53 töötajate tööaja lühendamise kolme tunni võrra uusaastale, Eesti Vabariigi aastapäevale, võidupühale ja jõululaupäevale eelneval tööpäeval. Töölepingu seaduse § 53, mis näeb ette tööaja lühendamist enne teatud riigipühi, kehtib nii täis- kui ka osalise tööajaga töötajatele.

Seaduse nimetatud sätte eesmärk on tagada töötajatele eelkõige lühem tööaeg vahetult riiklikule pühale eelneval päeval. Olukorras, kus teie kui osalise tööajaga töötaja tööpäev kestab vaid kaks tundi, kuulub tööaeg lühendamisele kahe tunni võrra ehk sisuliselt on teie jaoks tegemist tõepoolest vaba päevaga.

Kui tööandja siiski soovib teid sellel (riiklikule pühale eelneval) päeval tööle rakendada, oleks põhimõtteliselt tegemist ületunnitööga, milleks on tööandjal vaja töötaja (teie) nõusolekut.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 16 korda, sh täna 1)