Saaremaalt osaleb viljelusvõistlustel esmakordselt kaks põllumeest

2008. aastal esimese saarlasena viljelusvõistlustel osalenud Kaido Kirstu kõrval võtab sel aastal võistlustest esmakordselt osa seni eelkõige piimatootjana tuntud Kõljala POÜ.

Viimasel kahel aastal saagikuse arvestuses kokku kolm esikohta pälvinud Valjala talunik Kaido Kirst ütles, et osaleb sel aastal suvirapsi ja talinisuga, kui just seni sealmail pikalt püsinud põud võistlust pooleli jätma ei sunni. “Praegu on taim veel ilus ja tugev, aga tegelikult ei saa ta ju maast enam toitaineid kätte,” märkis Kirst enne eile pärastlõunal alanud vihmasadu.

Kõljala ühistu juhi Tõnu Posti sõnul võtab ühistu võistlusest osa talirapsipõlluga, mis näeb praegu ilus välja. Ettevõttel on Kaali kandis ka mitu hea väljanägemisega väikest suvirapsipõldu, kuid paraku on nende pindala võistlusmäärustikus lubatust väiksem. Võistlusele saab esitada põlde, mille pindala on vähemalt 5 ha.

Erinevalt Kaido Kirstust pole Kõljala ühistule põuaprobleem väga suur mure, sest nii vilja- kui ka rapsipõllud said möödunud nädalavahetusel kastetud.
Tõnu Posti sõnul otsustasid nad sel aastal viljelusvõistlustest osa võtta, kuna viimastel aastatel on saagid kogu aeg paremaks läinud ja miks mitte siis teistega rinda pista… Veelgi olulisem kui võistlusmoment on Posti hinnangul põldude mulla, taimestiku ja agrotehnika jälgimine teadlaste poolt ning sellega kaasnevad nõuanded.

Viljelusvõistlustele on võimalik konkureerida kahes arvestuses: tulukuses ja konkreetsete kultuuride saagikuses. Tänavu osaleb 16 ettevõtjat 28 põlluga. Kui mullu võisteldi viljelusvõistlustel ainult nisu ja rapsiga, siis tänavu konkureerivad taas ka rukkipõllud.

Soomlaste eeskujul 2004. aastal alustatud viljelusvõistlust korraldavad praegu ajakiri Maamajandus ning Eesti suuremad põllumajandussisendeid müüvad ettevõtted Baltic Agro AS ja Farm Plant Eesti AS.

Saaremaalt osales viljelusvõistlusel esmakordselt 2008. aastal viljakasvataja Kaido Kirst, kes sai juba aasta hiljem võistluste parima suvirapsi saagi (3,7 t/ha). 2010. aastal sai Kaido Kirst saagikuse arvestuses esikoha nii oma suvirapsi (3,2 t/ha) kui ka talinisu (6,8 t/ha) saagiga.

Viljelusvõistluste koduleht kirjutab, et viljelusvõistlus on unikaalne taimekasvatuse parimate kogemuste vahetamise vorm, mille eesmärk on innustada põllumehi katsetama uusi viljelustehnoloogiaid, sorte ja tooteid.

Võistlusel panevad taimekasvatajad proovile oma oskuse planeerida erinevate põllumajandussisendite kasutamist ja põllutöid. Samas ka julguse katsetada midagi uut, et jõuda veelgi efektiivsemate taimekasvatusmeetodite, suuremate saakide ja loodussõbralikumate võtete tasemele.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 11 korda, sh täna 1)