Arhitekt Louis Kahni kontsertlaev võib Eestisse jõuda tuleval aastal

Arhitekt Louis Kahni kontsertlaev võib Eestisse jõuda tuleval aastal

POINT COUNTERPOINT II: Louis Kahni projekteeritud kontsertlaev valmis aastal 1976.
Foto: Repro

Saaremaalt pärit maailmakuulsa arhitekti Louis Kahni projekteeritud kontsertlaev Point Counterpoint II jõuab Eestisse loodetavasti aastal 2012.

Laeva Eestisse toomise eestvedaja, Noblessneri sadama arendaja Jaanus Tamme ütles BNS-ile, et laev on praeguse seisuga endiselt Ameerikas ja selle Eestisse toomine seisab raha taga. “Tõenäoliselt 2011. aastal ta Eestisse ei jõua, aga ma kujutan ette, et 2012 on reaalne aeg, kui need rahad kokku saab,” lausus Tamme.

Rahastamise osas keegi Tamme sõnul konkreetset nõusolekut veel andnud ei ole, küll aga on tulnud äraütlemine Tallinna linnavalitsuselt. “Hetkel on selline tunne, et kõige reaalsem on leida erasektorist keegi, kes tunneks asja vastu huvi,” nentis Tamme.

Louis Kahni projekteeritud kontsertlaev Point Counterpoint II valmis aastal 1976 puhkpilli- ja sümfooniaorkestri juhi Robert Boudreau (83) tellimusel. Tegemist on unikaalse ja sürrealistliku suurte illuminaatoritega laevaga, mis äratab alati suurt tähelepanu.

USA dirigent ja laevaomanik Boudreau pakub Saaremaalt pärit maailmakuulsa arhitekti Louis Kahni projekteeritud kontsertlaeva Point Counterpoint II Eestile 1,1 miljoni USA dollari ehk umbes 770 000 euro eest. Juhul kui Eesti omandaks laeva, oleks see Louis Kahni ainus teos Euroopas, vahendas ETV saade “Pealtnägija” märtsi keskel.

Louis Kahn sündis 1901. aastal Kuressaares finants-ametnik Leib Schmuilowsky peres. Tema vanemad emigreerusid Ameerikasse 1906. aastal, kui Louis oli viiene. Kahn kasvas üles Philadel-phias, õppis arhitektuuri Pennsylvania ülikoolis ning oli aastast 1955 kuni oma surmani 1974. aastal samas ülikoolis professor.

Louis Kahnist sai 20. sajandi maailma mõjukamaid arhitekte, tema projekteeritud tippteosed on tänaseni eeskujuks paljudele noortele arhitektidele.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 44 korda, sh täna 1)