Kaarma lapsed said suurlinnaga sõbraks

Kaarma lapsed said suurlinnaga sõbraks

VÄGA KASULIK KOGEMUS: Kaarma kooli lapsed Lõuna-Eesti Liikluslinnas.
Foto: Daili Tuuling

Kaarma põhikoolis kümme kuud kestnud 1.–4. klassi õpilastele mõeldud projektile “Oskan liigelda ohutult – suurlinnaga sõbraks” pandi väärikas punkt ühise õppereisiga Lõuna-Eesti Liikluslinna.

Projekti koostanud ja läbi viinud õpetajad Daili Tuuling ja Ruth Rist hindavad teoks saanut positiivselt. “Minu meelest oli see küll väga hea ja tõhus projekt, sest lapsed said ju praktilise kogemuse. Seda, mida neil kõige rohkem vaja oli ja mida n-ö metsa vahel ei saa,” rääkis Daili Tuuling.

Ta selgitas, et õpilased tunnevad end küll turvaliselt harjumuspärases keskkonnas, kuid suurde linna sattudes tunnevad nad end ebakindlalt. Tuulingu sõnul oleks sellised projektid väga olulised ka teistele koolidele.

“Eriti just saare inimestele, kuna liiklus on siin ikka suhteliselt hõre, võrreldes suurte linnadega,” märkis ta, soovitades soojalt ka teistel koolidel otsida ja kasutada võimalusi Liikluslinnas ärakäimiseks. Peale liikluseteemalise õppekäigu Liikluslinna ja maanteemuuseumi ning Tartu politseiprefektuuri käisid õpilased ka põllumajandusmuuseumis ja Ahhaa teaduskeskuses. Reisimuljete põhjal tuli kirjutada kirjand.

Projekti käigus kogetu oli õpilastele ka hea ettevalmistus Tallinna noorte laulu- ja tantsupeole minekuks. Projekti üks eesmärk oli ka see, et õpilased sooritaksid edukalt jalgrattaeksami, millega kõik tõesti hakkama said. 9. septembrist 3. juunini kestnud projekti “Turvaliselt kooli” raames kohtuti liikluspolitseiga ja lõvi Leoga. Igal nädalal oli erinevatesse ainetundidesse lõimitud liiklusteemat ja näiteks vastlapäeval räägiti, kuidas ohutult kelgutada.

Projekti toetasid Kaarma kool, Kaarma vald ja maanteeamet ning lapsevanemadki toetasid laste “sõbraks saamist suurlinnaga”.

Mida lapsed arvavad
“Kui jõudsime Tartusse, harjutasime liiklemist suurlinnas, sest liiklema peavad kõik inimesed õppima,” rääkis õppereisist õpilane Janely Rüdeyn. Liikluslinn, kus nad käisid, oli tema sõnul vägev, just nagu päris linn. “Ma pean tunnistama, et turvaliselt liiklemine on väga raske,” lisas Janely. Erik Lopp märkis, et talle jäid meelde valgusfoorid, suur linn ja suured majad.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 52 korda, sh täna 1)