Pihtla külade päeval peeti aru ja tunnustati tublimaid

Pihtla külade päeval peeti aru ja tunnustati tublimaid

KÜLADE PÄEVA EESTVEDAJAD: Silje Vaik ja Veeve Kaasik Kevade kultuuriseltsist.
Foto: Rita Loel

Läinud laupäeval peeti Pihtla valla esimest külade päeva. Kõljala külaplatsile oli kokku kutsutud kogu valla rahvas.

Üks olulisemaid sündmusi sel päeval oli ka Pihtla valla esimese kaunite kodude konkursi võitjate autasustamine. Nagu märkis vallavanem Jüri Saar, jäi seekord küll osa tiitleid välja andmata, kuid eeskujulikumad talud said majamärgi, tänukirja ja Bauhofi 160-eurose kinkekaardi.

Ehkki parimate väljaselgitamine oli Saare sõnul päris keerukas, sest tunnustamise ettepanekuid tuli kasinalt. “Kahjuks oleme nii tagasihoidlikud inimesed – ehk ka natuke kadedad – ning ei taha naabrit esile tõsta,” nentis vallavanem. Siiski tehti vallamajas kõva tööd ja vallavanem avaldas lootust, et tublid tegijad märkamata ei jäänud.

Lõpuks otsustati tänavu tunnustada kaht talu: üks tegeleb tootmisega, teine on aga pererahva oma kätega loodud. Nii said esimesel konkursil ära märgitud Saue-Putla küla Küti talu (perenaine Naima Kütt) ja Püha küla Kopeldi talu (Rein ja Ülle Jasmin).

Et hoogustada külade arengut, oli külade päeva kavas foorum, mille moderaator oli Leo Filippov Saare maavalitsusest ja kus arutleti külavanema rolli üle. Muide, parima küla tiitel jäigi seekord välja andmata, kuna Pihtla vallas puuduvad seni ametlikud külavanemad, ning vallavanema kinnitusel ei ole vallavõimud läinud seda teed, et kedagi ametisse määrama hakata. “See initsiatiiv peab tulema ikka altpoolt,” oli Saar kindel.

Kahetunnise arutelu käigus leiti, et ehkki külavanemat on vaja, võib tema leidmine osutuda päris keerukaks, sest “kes see ikka tasuta tööd teha tahab” ja “kust siis kõigile kriteeriumidele vastavat tegelast leida”. Filippov soovitas küll latti veidi allapoole lasta ning pead kokku panna, et asi siiski tehtud saaks. Vallarahvas lubas koju minnes asja mõelda.

Lisaks sai laupäeval Kõljala külaplatsil heita pilgu külade ajalukku, süüa maitsvat hernesuppi ja ka kududa triibu kaltsuvaipa. Esimese Pihtla valla külade päeva korraldas Kevade kultuuriselts ja ametliku kultuuriprogrammi alguse ajaks oli end kirja pannud ligi sada osalejat. Teiste hulgas oli ka Pihtla valla sõprusvalla Jomala kolmeliikmeline delegatsioon Ahvenamaalt.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 112 korda, sh täna 1)