Uued voolud feminismis: Libude Paraad (4)

Uued voolud feminismis: Libude Paraad

VÕITLEVAD NAISED: See foto libude paraadist on tehtud nädal tagasi 4. juunil Chicagos.

Uus liikumine Libude Paraad (ingl k Slutwalk) on tekitanud feministide ridades lahkheli, kirjutab Londoni päevaleht The Guardian. Kas tõesti aitab linnatänavatel alasti marssimine kuidagi protestida seksuaalse vägivalla vastu, esitab küsimuse ajakirjanik Tanya Gold, kes külastas üht esimestest säärastest meeleavaldustest Suurbritannias.

Libude Paraad on uusim peatükk kaasaja feminismi ajaloos, teatab ajaleht. “See on suhteliselt sündsusetu ja kaugeltki mitte naiselik vihakarje, mis püüab purustada tavapäraseid soolisi stereotüüpe,” iseloomustab autor uut liikumist.

Kõik sai alguse käesoleva aasta 24. jaanuaril Kanadas Torontos, kui politseinik Michael Sanguinetti jagas õiguskolledžis peetud loengu ajal naistele soovitusi, kuidas kaitsta end seksuaalse vägivalla eest. Ta ütles: “Mulle küll soovitati seda mitte otsesõnu välja öelda, aga siiski – kui naised tahavad vältida vägistamist, ei tohiks nad riietuda nagu libud.”

Kaks kanget naist Sonya Barnett ja Heather Jarvis otsustasid sellele vahejuhtumile avalikkuse tähelepanu tõmmata. Nende arvates ei olnud see kaugeltki esimene kord, kui korravalvurid süüdistasid naisi, kes olid langenud seksuaalse vägivalla ohvreiks.

3. aprillil korraldasid Barnett ja Jarvis Torontos esimese nn libude marsi. Tol päeval marssisid tuhanded õrnema soo esindajad mööda tänavaid, mõned neist peaaegu alasti, kandes nappide riiete peal vaid üht sõna – libu. “Me oleme nördinud, et meid pidevalt libudeks sõimatakse… Keegi ei tohiks seksist saadud naudingut samastada seksuaalsele vägivallale õhutava kutsega,” on öeldud uue naisliikumise manifestis.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 40 korda, sh täna 1)