Saarte koostöökogu võttis sihikule kohaliku toidu

MTÜ Saarte Koostöökogu korraldab koostöös Eesti maaülikooli ja MTÜ-ga Saare Mahe kahepäevase koolituse “Kohalik toit kohaliku kogukonna toidulauale”. Sihtgrupp on koolide ja lasteaedade köögipersonal, õpetajad, koolijuhid ja omavalitsustöötajad, kes otsustavad sisseostetava koolitoidu päritolu üle.

Kolmapäeval pidas koolitusele tulnud ligi 40 inimesele Osilia koolituskeskuses loengu tööstusliku toidutootmise ja -töötlemise pahupoolest EMÜ teadusprorektor professor Anne Luik.

Osavõtjate sõnul on nüüdisajal toidu tootmine niivõrd muutunud, et tarbijad tihti ei tea, kui kasulikud või kahjulikud poest saadavad toiduained on. Tervislike toiduainetena propageeritud puu- ja köögiviljad, viinamarjad jms on tihti suurte mürgijääkidega. Sageli tarbijad ei tea, kui kahjulikke aineid nad nn tervislike toiduainetega sisse söövad.

Sülla ökotalu peremees ja MTÜ Saare Mahe eestvedaja Aivar Kallas, kes ka ise kokkutulnuile esines, tundis heameelt sellest, et koolitus läheb õigetele inimestele. “Sellest olen kümme aastat unistanud. See on esimene üritus, mida ma kahekümne tegevusaasta vältel näen, et läheb õigetele inimestele,” rääkis Sülla talu peremees.

Aivar Kallase sõnul on kohalikul omavalitsusel võimalus vastu võtta otsus kasutada nende hallatavates asutustes (lasteaias, koolis, eakatekodus) kohalikku toitu. “On olnud selliseid juhuseid, et kool tellib mitmekümne kilomeetri kauguselt hulgilaost porgandeid, kuigi porgandikasvataja elab koolimajast saja meetri kaugusel,” tõi Aivar Kallas näite.

Piima- ja lihatoodetega on keerulisemad lood. Praeguse seadusandluse järgi tohib toorpiima koolisööklas kasutada söögi tegemiseks, kuid mitte joogipiimana. “Jabur on see, et talunik-lehmapidaja võib elada kooli kõrval, aga joogipiim, mida lastele pakutakse, on Läti või Leedu päritolu,” rääkis Aivar Kallas.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 16 korda, sh täna 1)