Kivimaade kavatsused kivisel-kadakasel maal

Kivimaade kavatsused kivisel-kadakasel maal

KULTUURIKOMISJON TUULIKU ALL: Torgu valla kultuurikomisjon on Ohessaare tuuliku juures maha pidanud oma koosolekugi. Vasakult Estra Kullamaa, vallavanem Tiit Põld, Triin Kivimaa, Kaupo Vipp, Tõnu Veldre ja kultuurikomisjoni esimees Luule Aadussoo.
Foto: Aare Laine

Kolm aastat tagasi Tallinnast Sõrve poolsaarele suvekodu ostnud Kivimaade pere hakkajad naised – endine pangaametnik Mall ja tema tütar, siseministeeriumis sisekommunikatsiooni korraldanud Triin, rakendasid end aasta tagasi Torgu vallas ettevõtlusvankri ette ja ei kahetse seda sammu karvavõrdki.

“Ettevõtlusega me varem otseselt tegelenud ei ole. Möödunud aastal võtsime  kunagise Torgu koolimaja koos kolme teise MTÜ-ga vallalt rendile, kuna MTÜ Torgu Puhkemaja tollased omanikud loobusid.” selgitas Triin Kivimaa.

Endised tallinlannad ei tunne ennast Eestimaa ühes kaugeimas maanurgas kuidagimoodi eraldatuna või üksikuina. Otse vastupidi. Triinu meelest on nii temal kui kogu perel Ohessaares hea olla. Just siin saavad nad teha seda, mida hing ihaldab.

“Kõige põnevam on just see, et siin saab kohalikku elu oma tegemistega ilmestada. Mis mulle siin väga imponeerib, on see, et igal sinu sõnal ja teol on otsene mõju, puudub anonüümsus,” tundis Triin tegemistest heameelt. 
Triinu sõnul on väikevallas iga tegus ja ettevõtlik inimene hinnas. Eks nad sellepärast soovivadki anda oma panuse koduvalla hüvanguks.

“Kui me ise oma kodukandi elu edasi ei vii, siis ei vii seda mitte keegi meie eest. Peame ise olema nutikad, eriti ääremaal elades,” on Triin veendunud.
Kuldsed sõnad, mida veel tahta. Kuldaväärt on ka need teod, mida Kivimaad jõudnud lühikese ajaga korda saata. Alates eelmise aasta oktoobrist kõrgub Ohessaares  võimas pukktuulik, mille ehitanud Saaremaa tuntuim tuulikumeister Arne Maripuu. Eks ikka selleks, et taastada kunagist Ohessaare küla ilmet.

Tuuliku külje all olev pisike armas majake kuulub samuti Kivimaade perele. Naisperel on sama paigaga veel plaane. Üks korralik kalurimaja kuluks mere äärde samuti ära. Väike kalakohvik, kus saaks mekutada kohalike kalameeste püütud kalast valmistatud toitudega, koduste pagaritoodetega ning tutvuda rannakalurite töövahendite ning elustiiliga. 

Selle rajamine läheb MTÜ Ohessaare Pangaküla egiidi all ning Saarte Koostöökogu on aktsepteerinud  mittetulundusühingu Ohessaare Pangaküla kavatsusi ja nõustus Euroopa Liidu Leader-programmist kaluritemaja ehitust toetama.

Loe edasi tänasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 196 korda, sh täna 1)