Palju terissid siitpoolt jälle

Mineva laupa olli Liiva koolimajas vilistlaste pidu. Pidulisi olli kut palju. Jägus nii majase kut õue piale. Neh, kena olli küll nähä sõuksi inimesi, kedast põle mitmel-setmel aal trehvan. Aga voata vanamaks põle küll keegid jäen. Kõik oo ikka just sedasammat nägu kut kooliaegaskid. Sest põle midagid, et kõikse esimesed lõpetajad läksid majast välja kolmkümmend viis voastad tagasi.

Aga igatsorti kokkusoamised ja ettevõtmised põle selle piduga mitte viel lõppen. Muhu pensionääride ühendus annab tiada, et pensionääride nii ütelda piknik oo rieede, 10. juunil, kellu neljast Hellamaa külakeskuses. Piknikukorvi ega raha põle taris seltsi võtta.

Selle samma pääva õhta kellu seitsmest oo külakeskuses teaatritükk koa. Tornimäe näitering tuleb mängma “Andrese lugu”. Pileti iest küsitse kaks eurut. Ja tuleva esmasbe, 13. juunil, avatse külakeskuses näitus sõukstest kinnastest, mõuksi Muhus oo läbi aa kantud. Tiina ootab sõnna paergust ikka viel kinduid juure. Kellel oo uhkeid Muhu mustritega kinduid kodu, siis ärge mitte äbenege neid väljanäitusele viia.

Ennevanaste olli sõuke moed, et enne kut noored poari läksid, tulli neid kolmel korral kantslist maha üida. Muhus oo joanibe suri vägevaid pulmi oodata. Ma ep akka paergust poari üht maha üidma, aga pulmad ma üia küll kolmel korral maha. Et siis joanibe kellu kahestteistmest oo Muhus Nautse külas, Mihkli talus Muhu pulmad. Poari pannasse kaks muhulast. Ja maha mängetse pulmad, igatsorti Muhu kommete järge. Pulmakülalistele kutseid laiali ep soadeta, tulge kuulutamise piale ise sõnna.

Seltsi tuleb võtta oma levakott, sest ennemalt mindi Muhus pulma ikka oma levakotiga. Ja mõne euru võiks koa tasku pista, misega ruudi põlle lappida. Seda, mesmoodi eurudega põlle lappida, soab juba pulmas tiada. Külasema külaselts oo nõukse asja välja mõteln ja tahab rahvale õpeta, mõuksed ollid muistsed Muhu pulmad. Neh, ennevanaste peeti pulmi ikka kaks-kolm pääva. Aga juu sedakorda katsub ühe pääva sisse ää mahuta.

Enne pulmi olli vanasti sõuke asi koa kut ruudiköima. Ruut köis suure karikonna sugulastega külakaudu andid korjamas. Kõik, kis ruudile midagid andsid, said pitsitääve kas punast või valged viina ja natusse nuusktubakast koa. Ja nüid tiadaandmine kõikidele Muhu asutustele ja ettevõtetele. Kaudu igatsugu kohti-paiku akkab juba selle nädali liikuma ruudi kaaskond. Ja teite kääst andid küsima. Ärge siis olge irmus kohkun, kui äkist karikond Külasema naisi teite maja uksest sisse vaob.
Olge ikka munuksed!

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 21 korda, sh täna 1)