Kuressaare põhikool sulges uksed (lisatud video!) (20)

Kuressaare põhikool sulges uksed (lisatud video!)

“KUI JAAMAST LAHKUB RONG”: Kooliga hüvastijätutseremoonial laulsid Malle Stint ja Aale Lember. Staažikas muusikaõpetaja ei suutnud tagasi hoida pisaraid.
Foto: Mihkel Väin

Eile anti kõikides koolides lastele tunnistusi ja saadeti nad suvepuhkusele. Tunnistusi jagati ka Kuressaare põhikoolis, ainult selle vahega, et sinna kooli lastel sügisel enam asja ei ole. Pool sajandit vana kool on nüüdsest ajalugu.

“Meie koolist on lõputunnistuse saanud 2500 õpilast,” ütles eile koolimaja ees toimunud hüvastijätutseremoonial kooli viimane direktor Jaan Lember ja pani koolimaja ette kogunenud lastele südamele, et nad ikka mäletaksid oma kooli ja räägiksid sellest. Hüvastijätuks kooliga tegid õpilased käsikäes ringi ümber oma koolimaja. Pisaraid tagasi hoida ei suudetud.

Kuressaare linnapea Mati Mäetalu lausus, et endise õpetaja ja koolidirektorina teab ta, mis tähendab oma kooli tunne, ning tõdes, et kooli sulgemisotsus ja -protsess on olnud kindlasti kõigile raske.

“Kuid paraku on elus nii, et isegi kui tahaks aega tagasi kerida, siis seda ei saa,” märkis Mäetalu, kes sulgemisprotsessi alguses linnavalitsuse süsteemis veel ei töötanud, kuid hiljem hariduse abilinnapeana sellega paratamatult tihedalt kokku puutus.

Kooli ees toimunud aktuse lõpp-akordiks sai õpilase Aale Lemberi ja kooli ühe kauaaegsema, 1979. aastast seal töötanud õpetaja Malle Stindi esitatud laul “Kui jaamast lahkub rong”.

Õpilased ja õpetajad oma emotsioone tagasi ei hoidnud, moodustades ülestõstetud kätest kinni hoides muusikarütmis kõikuvad lained. Laulu lõppedes tõdes Jaan Lember, et ongi kõik, ja sõnas, et ajapikku muutuvad ka emotsioonid ja jäävad vaid head mälestused ja tänutunne.

“Minevikuteemadel ma ei tahaks rääkida,” vastas Lember pärast aktust Saarte Hääle küsimusele, et kas kooli sulgemine oli tema arvates õige. Tema sõnul on otsus tehtud, sulgemisprotsess on läbi viidud ja pole mõtet hakata olnut analüüsima.

“Ma arvan, et me suutsime kooliga väärikalt hüvasti jätta,” märkis 11 aastat koolidirektorina töötanud Lember. 80 õpilast jätkab Kuressaare gümnaasiumis. Edasi õpitakse ka Saaremaa ühisgümnaasiumis, Kuressaare vanalinna koolis, Aste põhikoolis, Kuressaare täiskasvanute gümnaasiumis, Leisi keskkoolis ja väljaspool Saaremaad.

Jaan Lembri sõnul saab uude kooli minek lastele kindlasti raske olema. Nii tõi ta näiteks, et KG-sse siirduval 6. klassil pole ruumipuuduse tõttu isegi oma klassiruumi. Õpetajate pärast Lember ei muretse, tema sõnul on suudetud leida uus koht pea kõikidele pedagoogidele, vaid kolm-neli inimest on veel kohata.

Nukrad olid ka Saarte Häälega vestelnud Kuressaare põhikooli viimase lennuna lõpetanud Merilyn Sepp ja Kristel Rahnel, kes oma sõnul ei kujutanuks ette, et oleksid pidanud keset põhikooli minema kuskile teise kooli. Põhikooli lõpetamisel on see aga asjade loomulik käik.

“See oleks olnud väga raske,” tõdes Merilyn ja lisas, et kahju, et ei ole enam kooli, kuhu vilistlasena tagasi tulla. Mõlemad neiud iseloomustasid oma endist kooli sõnadega “vaikne, kodune ja sõbralik” ning ajakirjaniku pärimise peale, et kas see oli parim kool, kõlas kiire ja ühehäälne “Oo jaa!”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 264 korda, sh täna 1)