Eestis tahetakse luua vorstitoodete klassifikatsioon

Tallinna tehnikaülikooli toiduainete instituut pöördus põllumajandusministeeriumi poole ettepanekuga luua Eesti vorstitoodete klassifikatsioon, mis aitaks tarbijal teha tervislikumaid ostuotsuseid.

TTÜ toiduainete instituudi direktori Raivo Voki sõnul määratakse kvaliteediklassiga ära vorstitoodete minimaalne lihasisaldus ja piiratakse lihaasendajate sisaldust. Soovitatavalt keelustatakse ka mõningate lisaainete nagu maitsetugevdaja E621 või toiduvärvide lisamine kõrgema kvaliteediga vorstitoodetesse.

Kui Nõukogude ajal pidid kõik lihatöötlejad järgima GOST-i norme, siis nüüd võib eri tootjate sama nime kandev toode olla väga erineva kvaliteediga. Tarbijakaitseameti andmetel kõigub lihasisaldus erinevate tootjate Lastevorstis 53,5 protsendist (Saaremaa Lihatööstus) kuni kolme protsendini (AS Maag Lihatööstus). Veelgi suurem on viinerite lihasisalduse erinevus, mis kõigub 0–76 protsendini.

Sedavõrd suured käärid vorstitoodete lihasisalduses asetavad Raivo Voki hinnangul kvaliteetsemad tooted halvemasse olukorda. Lisaks peavad ettevõtted kulutama raha kvaliteetsemate toodete reklaamimiseks, kuigi see võiks olla seadusandlusega reguleeritud. “Sellest johtuvalt on soovitatav luua klassifikatsioon, mis on tarbijasõbralik ja toodetele märgituna aitab eristada Eesti toiduaineid,” märgib Raivo Vokk põllumajandusministeeriumile saadetud kirjas.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 18 korda, sh täna 1)