Diva kinopublik kuivab kokku (8)

Kui Eestis püstitati kinokülastustega läinud aastal viimase 18 aasta rekord – üle Eesti oli ühtekokku 2,1 miljonit kinokülastust –, siis Kuressaares kisub kinokülastajate arv aasta aastalt aina allapoole.

Viimase nelja aasta statistika näitab, et 2007. aastal toimus ööklubis Diva 519 seanssi ja vaatajatearv oli täitsa korralik – 6444. Aasta hiljem oli seansse aga 462 ja vaatajaid jagus neile 5795. 2009. aastal oli seansse mõnevõrra veelgi vähemaks jäänud, siis toimus aasta jooksul 432 seanssi, kus käis kokku 5558 kinohuvilist. Läinud aastal tõusis seansside hulk küll taas 460 peale, kuid vaatajaid oli mullu seevastu vaid 4725.

Kuressaare linnavalitsuse kultuurinõuniku Heli Jalaka sõnul on kõnealustel aastatel peale Diva näidatud projektipõhiselt filme ka Kuressaare Linnateatris, kultuurikeskuses, Saare maakonna keskraamatukogus ja kuursaalis. Seetõttu võib igal aastal vähemalt 300 inimest kindlasti filmivaatajate arvule juurde liita. Eelmisel aastal vaatas Kuressaares näiteks PÖFF-i filme üle 500 inimese. Seega on filmihuvi Kuressaare inimestel endiselt täiesti olemas.

Kui Diva statistika juurde tagasi tulla ja jagada vaatajate arv seansside koguarvuga, siis saame ühe seansi kohta keskmiselt veidi üle 10 vaataja, märkis Heli Jalakas. See arv on kultuurinõuniku hinnangul väga nukker, kuid põhjuseid on sel mitmeid. Millised on senise kinoteenuse plussid ja miinused ning mis on kesise vaatajatearvu põhjuseks, on Heli Jalakas lubanud Saarte Hääle veergudel põhjalikumalt selgitada juba õige pea.

2010. aastal jooksis Eesti kinodes kokku 294 filmi, mis on vähem kui 2009. aastal, kui filmilevis oli 313 filmi, aga sellest hoolimata on see varasemate aastatega võrreldes kõrge näitaja. Aasta jooksul imporditi Eesti filmilevisse 174 filmi, mis on ligi poolsada filmi rohkem kui viimasel kümnendil keskmiselt. Võrreldes 2009. aastaga imporditi 20 filmi enam.

Üle poole Eesti kinodes näidatud filmidest olid endiselt pärit Ameerika Ühendriikidest. Eesti filmide hulk on kinodes alates 2008. aastast järjest vähenenud, 2010. aastal sai kinodes vaadata 14 Eesti filmi.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 24 korda, sh täna 1)