Üleskutse: Aktiivsus- ja tähelepanuhäiretega laste vanemad saavad tugirühma

Aktiivsus- ja tähelepanuhäiritust on kirjeldatud mitme nimetuse all – hüperkineetiline sündroom, aju kerge düsfunktsioon, minimaalne ajuhäire, tähelepanupuudulikkuse sündroom, lapsepõlve tähelepanudefitsiidi häire, aktiivsus- ja tähelepanuhäire (ATH) jne.

Need kõik kirjeldavad seisundit, mille puhul lapsel on raskusi keskendumise, normaalse aktiivsuse säilitamise ning sellest tulenevalt ka õppimisega ja korrale allumisega. Primaarseid, intellektist põhjustatud õpiraskusi ei tarvitse neil lastel olla.

Tähelepanupuuduse ja üliaktiivsuse häire ei ole kõigil juhtudel avaldumisvormide poolest ühesugune. Mõned neist lastest on enamasti üliaktiivsed ja impulsiivsed. Teistel on ülekaalus tähelepanuhäired. Mõnel on segu nendest kahest vormist – nad on püsimatud ja üliaktiivsed ning samal ajal ka tähelepanematud. Paljudel ATH-ga lastel võib seisund ühe päeva jooksul muutuda.

Puudulik tähelepanuvõime avaldub läbematus ülesande täitmises ja tegevuse lõpetamatuses. Laps läheb korduvalt ühelt tegevuselt teisele, kaotades eelmise vastu huvi. Tal on raske otsustada, millele tähelepanu pöörata. Tähelepanematus ja olulise mitteeristamine muudavad tema käitumise ebakompetentseks.

Tüüpiline hüperaktiivne käitumisviis avaldub enne 6. eluaastat ja võib kesta kaua. Hüperaktiivsed lapsed sekkuvad teiste tegevusse, vastavad küsimust kuulamata, ei suuda keskenduda pingutust nõudvatele tegevustele jne.

Pakume lapsevanematele, kooli- ja lasteaiaõpetajatele ning teistele huvitatuile võimalust ühineda tugirühmaga. Tugirühm annab võimaluse jagada turvalises keskkonnas oma muresid ja rõõme, saada kasulikke nõuandeid ja emotsionaalset tuge nii rühmajuhilt kui ka teistelt tugirühma liikmetelt.

Esimene kokkusaamine on 8. juunil kell 17 Kuressaare gümnaasiumi koolituskeskuse Osilia auditooriumis.

Rühmajuhid Kaja Puck ja Maret Martinson

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 36 korda, sh täna 1)