Riik kohustab Saare jahimehi rohkem suurulukeid laskma (4)

Ajendatuna kasvavatest ulukikahjudest suurendas keskkonnaamet eelseisvaks jahihooajaks Saaremaal suurulukite küttimise kohustuslikku limiiti.

“Võib lasta ka rohkem, kuid need numbrid, mis on ette antud, need tuleb kindlasti täis lasta,” ütles keskkonnaameti jahinduse spetsialist Ivar Marlen, kelle sõnul suunatakse küttimist eelkõige värskete ulukikahjustuste piirkondadesse.

Kõigi aegade kõrgeimale tasemele tõusis (49% mullusest enam) hirvede kohustuslik küttimiskvoot. Kui eelmisel jahihooajal oli kohustus lasta vähemalt 350 hirve, siis eelseisval jahihooajal tuleb lasta vähemalt 520 hirve, kusjuures senisest rohkem tuleb küttida hirvelehmi.

Eelmisel jahihooajal lasti Saare maakonnas 297 hirve. Miinimumkvoot on kõige suurem Kuressaare jahipiirkonnas (57) ja kõige väiksem Laimjala jahipiirkonnas (2).

Põtrasid peavad Saaremaa jahimehed laskma eelmise jahihooaja 280 looma asemel 325. Möödunud hooajal lasti maakonnas 283 põtra. Kõige suurem on põtrade minimaalne küttimiskvoot Tamse jahipiirkonnas (21) ja kõige väiksem Metskülas (5).

Metssigu peavad Saaremaa jahimehed järgmisel jahihooajal küttima vähemalt 1540, lõppenud jahihooajal kohustuslikke arve ees ei olnud. Möödunud hooajal lasti maakonnas 2200 siga. Kõige suurem on metssigade küttimiskvoot Orissaare jahipiirkonnas (99) ja kõige väiksem Kuumi jahipiirkonnas (21).

Ivar Marlen ütles, et nimetatud kohustuslike kvootide juures peaks suurulukite arvukus hakkama langema. Jahiseltsid on väljendanud valmisolekut uute küttimisnormidega toime tulla.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 19 korda, sh täna 1)