Lõmala sadamas saab näha teisigi Saaremaa sadamaid

Lõmala sadamas saab näha teisigi Saaremaa sadamaid

ISE TEHTUD, HÄSTI TEHTUD: Kunstnik Liia Peedu on õnnelik – servamata laudadest raam sobib pildiga imehästi ja üldse haakub see näitus hoone püsiekspositsiooniga.
Foto: Aare Laine

Lõmala sadama külalistemajas avati Saaremaa kunstiklubi viisiku – Liia Peedu, Maie Kupitsa, Tähti Otstaveli, Ilme Armuandi ja Riina Saare – maalinäitus “Sadam ootab…”. Hoone kahel korrusel on eksponeeritud kokku 19 pilti, mis valminud kaheksas sadamas.

“See idee tekkis külaprojektiga seoses. Kui me mööda Saaremaa sadamaid käisime, siis märkasime nii kordatehtud sadamaid kui ka mahajäetud lautri- ja sadamakohti. Kontrastide maa,” ütles Riina Saar.

Kunstnike sõnul oli mõnda vana sadamakohta väga kurb vaadata – lagunenud hooned, tühjad majad, niitmata rohi jne. Õnneks on nii mõnedki ärimehed Saaremaa sadamate vastu huvi tundma hakanud, vanu korrastanud ja uusi ehitanud.

Kunstnikud kiitsid Lõmala sadama peremeest Andro Roosilehte, kes oli väga külalislahke. Näituse tarvis pandi mõlemale korrusele piltide jaoks vastavad kinnitused. Naised ise tulid piltide raamimisel välja uudsete lahendustega. Liia Peedu raamis pildi servamata laudade vahele.

“Alumise panin laiema, pingutamaks seda kangast,” näitas kunstnik seinale riputatud maali. Loomeprotsessist rääkides ütles Peedu, et sadamaid maalides oli tal emotsioon niivõrd tugev, mis lisas pinget. “Ma ei arvanudki, et Saaremaa nii ilus on. Turja sadama valge laev… ja see panoraam. No küll tahaks veel pikalt elada ja seda kõike maalida,” mõtiskles Liia Peedu.

Rannakülade elanikega said kunstnikud samuti jutule. Kaluritelt said kalagi osta. “Kohe ei tulnud me selle peale, et kalalast meid ees ootab. See oli väga ilus hommik ja see sära seal sadamas… Rõhusin oma pildilgi mere särale. Päikese ja pilvede peegeldus vees annab tohutu palju värvitoone. Merd maalida polegi nii lihtne – tihe töö, mis võtab mitu päeva aega,” rääkis Liia Peedu.

Näitus annab ülevaate merelisest Saaremaast. Pildid täiendavad sadamamajas olevat merelist püsiekspositsiooni. Kunstnike tänu kuulub Lõmala sadama peremehele Andro Roosilehele, kes tegi kõik selleks, et maalid õigeaegselt üles saaksid. Saaremaal on nüüdsest üks tore näitusepaik juures.

Sügisel saab sama näitust näha Kuressaare kultuurikeskuses, siis aga juba rohkemate piltidega, sest suvel maalivad naised neid juurde. Kunstiklubi viisikule on see juba kolmas projekt. Kõigepealt võeti ette Saaremaa mõisad, seejärel sõideti Karala kiviaedade vahele, nüüd siis on näitus sadamatest. Mis on siis viisiku järgmine teema?

“Kindlasti kavandame veel midagi. Võtame just saaremaalikke objekte. Neid maalides vaimustume nähtust, õpime ise ja tore on oma rõõmu hiljem kunstihuvilistega jagada,” lausus Riina Saar.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 101 korda, sh täna 1)