Liigvesi kanalisatsioonis uputab Männimetsa majapidamisi (8)

Liigvesi kanalisatsioonis uputab Männimetsa majapidamisi

KES UPUTAB? Põlluvälja tehnopargi naabrid, kes elavad Männimetsa kruntidel, usuvad, et nende kanalisatsiooni on üle koormanud ehitus- ja aiapood Bauhof.
Foto: Sander Ilvest

Kuressaare linna ääres Sikassaare küla Männimetsa kruntidel on elanikud hädas kanalisatsiooniga – kui juhtub rohkem vihma sadama, ajavad isegi WC-potid majas üle.

Elanikud usuvad, et probleemi tekitab ülekoormatud pumpla ning ülekoormuse tekitamises kahtlustatakse omakorda liigset sajuvett. Männimetsa kruntide elanikke esindav Igor Leemet, kes on ühtlasi ka kõnealuse piirkonna arendaja, on aga seda meelt, et probleem on seotud lähedal asuva Bauhofi kauplusega.

Kahtlustavad Bauhofi

“Kui Bauhof ehitati, on nende sademeveed ilmselt projektiväliselt suunatud kanalisatsiooni. Kuna nende parkla on kõrgemal kui elamukrundid, siis kanalisatsioon saab lihtsalt vett nii täis, et pumpla ei jõua seda ära pumbata ja inimestel hakkavad isegi vetsupotid vett üle ajama,” kirjeldas Leemet olukorda Männimetsas.

Leemeti sõnul on elamurajoonis suurem uputus olnud mõned korrad kindlasti. “Kui tuleb tugev paduvihm, nagu näiteks eelmisel aastal oli, siis on probleem kohe üleval. Ning kui lisaks peaks veel vool saju ajal ära minema, siis pumbad ei tööta ja uputus on kohal,” nentis ta. Igor Leemet usub, et tegemist on just Bauhofi kinnistult tuleva sajuveega.

“Kui on kõva vihm olnud, oleme kanalisatsiooniluugi lahti teinud ja sealt on näha, et suurem vesi tuleb ainult Bauhofi kaevu poolt,” märkis ta. “See, et seal võivad mingid muud põhjused veel olla, on ikka väga vähetõenäoline,” lisas arendaja, rõhutades, et asi tuleb korda ajada, sest halvemal juhul hakkavad elanikud kahjunõudeid esitama, kui nende asjad uputuse tõttu ikkagi rikutud on.

Kaarma abivallavanem Urmas Sepp kinnitas, et AS Kuressaare Veevärk on asja juba käsile võtnud. “Sealsed elanikud on pöördunud küll valda ka, kuid asja lahendab Kuressaare Veevärk, sest seal on tegemist puhtalt tehnilise probleemiga,” märkis Sepp.

”Veevärk on jaganud seal ehitustingimusi. On seal tehtud nii, nagu lubatud või hoopis midagi muud, teab Kuressaare Veevärk,” ei osanud Sepp põhjendada, miks täpsemalt Männimetsa kruntidel uputab. Veefirma juhatuse liige Ain Saaremäel tunnistas, et ega nad hetkel väga täpselt teagi, millest kõnealuses kohas kanalisatsiooniprobleem tingitud on. “Meie torud sinnamaani päris välja ei ulatugi.

See on see nõndanimetatud arenduspiirkond ja peatorud on praegu veel arendaja omandis,” selgitas Saaremäel. Samas nentis ta, et arendaja valmistab just praegu ette torude üleandmist veefirmale. “Ma arvan, et see on selline probleem nagu praegu väga paljudes kohtades, kus kanalisatsiooni satub meelevaldselt või juhitakse n-ö eesmärgiga sademevett ja vesi lihtsalt ei mahu sinna ühte torusse ära,” lahkas Saaremäel probleemi olemust.

Männimetsa elanike kahtluste kohta Bauhofi aadressil nentis Ain Saaremäel, et tõepoolest on seal üks pumpla, mille kohta kahtlustatakse, et sinna jookseb sajuvett sisse. Bauhofi aga süüdistada ei saa, sest praegu pole siiski teada, kuidas ja kust liigne vesi sinna satub. Tema usub oma sõnul, et probleemi allikaid on rohkem.

“Veel ei oska ütelda, mis see lahendus täpselt saab olla ja kes midagi tegema peab, aga töös see piirkond on ja eks me aita Kaarma vallal sellega toimetada, et asi lahendatud saaks,” kinnitas Saaremäel. “Küllap peavad kõik midagi tegema,” lisas ta.

Bauhofi haldusjuht Heiki Muda oli probleemist kuuldes üllatunud ja kinnitas, et kuulis sellest ajakirjanikult esmakordselt. “Mitte keegi, ei naabrid ega kohalik omavalitsus, pole kaupluse kolme tegevusaasta jooksul sellise küsimusega meie poole pöördunud ja seepärast pole seda teemat ka keegi uurinud, et mis võiks olla uputuste põhjus,” ütles Muda. Bauhofi hoone valmis 2007. aasta detsembris ehk tema sõnul enne enamikku sealse elurajooni eramuid. “Probleem oleks tulnud ilmsiks kohe, mitte nüüd, kolm aastat hiljem,” arvas ta.

Muda tõi välja, et Bauhofi sajuvete- ja kanalisatsioonitorustik on ehitatud vastavalt Kuressaare Veevärk AS-i väljastatud tehnilistele tingimustele. “Mis muidugi ei välista, et tehniliste tingimuste väljastamisel on tehtud mingi arvutusviga või on trassis kusagil kaugemal ummistus või muu põhjus, mis vähendab trassi läbilaskevõimet.

Või on kõnealune pumpla aladimensioonitud,” pakkus ta. Heiki Muda kinnitas, et suhtles ka ehitusjärelevalve ja ehitajaga (Tesman AS) ning neilegi ei meenuvat, et midagi oleks ehitatud tehnilistest tingimustest erinevalt.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 85 korda, sh täna 1)