Käsitöökonkursil jagus preemiaid nii saarlastele kui ka muhulastele

Käsitöökonkursil jagus preemiaid nii saarlastele kui ka muhulastele

PÄTID AJENDASID: Konkursil esmakordselt osalenud Gabriela Laaneti inspiratsiooniallikaks olid Muhu pätid.
Foto: Erakogu

Eesti rahvakunsti ja käsitöö liidu tänavusel konkursil “Eesti-oma-ehe” pälvis Saaremaalt pärit Gabriela Laanet teise koha preemia ehete alal.

Laanet esitas konkursile niplispitsist valmistatud kaelakee ja käevõru, millele olid peale tikitud Muhu rahvarõivastelt tuttavad lilled. Muhust pärit Anneliis Puu sai tööga “Muhulase sülearvutikotid” lisandite 3. koha preemia.

Ehete osas saavutas tööga “Rõhud” esikoha TÜ Viljandi kultuuriakadeemia kolmanda kursuse tudeng Ilme Kosseson, keda juhendas saarlane Riina Tomberg. Riina Tombergi teise juhendatava Karin Vetsa töö “Haapsalu suvitajale” pälvis lisandite osas kolmanda koha.

“Kuna mul ju ehtekunstniku haridust ei ole, siis on see tunnustus igal juhul ja märk sellest, et mu ehted lähevad peale ka professionaalidele,” ütles viimased neli aastat ehete meisterdamisega tõsisemalt tegelenud Gabriela Laanet.

Sellel konkursil esmakordselt osalenud Gabriela inspiratsiooniallikaks olid Muhu pätid. “Muhu tikandis on kõikvõimalikud põllulilled ning kaelakee tegin U-kujulise, nagu Muhu pättide tikitud osa,” lausus Gabriela, lisades, et kuna Muhu tikand on talle südamelähedane, on ta seda oma töödes kogu aeg kasutanud.

Anneliis Puu rääkis, et tema konkursitöö (muhulase sülearvutikotid) valmis Tallinna ülikooli käsitöö ja kodunduse eriala lõputöö raames. Kuna ta ise on muhulane, siis tahtis ta teha midagi just Muhule omast. Koti peal on kasutatud Muhu rahvariide kollast seelikukangast ja äärepaelu.

“Eesti-oma-ehte” konkurssi on korraldatud 2005. aastast ja tänavune oli järjekorras kaheksas. Konkursi eesmärk on ergutada käsitöölisi pakkuma uusi lahendusi ja väärtustama rahvuslikku või paikkondlikku eripära. Konkursile oli oodatud nii traditsiooniline käsitöö kui ka rahvapärasest inspireeritud uuslooming. Töid laekus 130, neist 49 on välja pandud Tallinnas Eesti Käsitöö Maja rahvakunstigaleriis üles seatud näitusel.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 120 korda, sh täna 1)