Lümanda söögimaja – lihtne, kuid geniaalne (11)

Lümanda söögimaja – lihtne, kuid geniaalne

ÕNNELIKUD OMANIKUD: Juta ja Peeter Pae oma Lümanda söögimaja 15. juubelil õnnitlusi vastu võtmas.
Foto: Sander Ilvest

“Uskumatu, et me täna seisame siin ja meil läheb hästi,” alustab söögimaja perenaine Juta Pae oma sõnavõttu Lümanda söögimaja sünnipäevapeol. “Kui ma 15 aastat tagasi siia tulin ja oma söögimaja-mõttest rääkisin, siis hoiatasid isegi kohalikud: “Äi-äi, ära sa, Juta, nüüd tuhliputru ja notti sii küll pakkuma akka! No kes seda siia sööma tuleb!”

Aga just nimelt tuhli ja noti, soolasilgu ja pannileivaga on see Saaremaa äärealal tegutsev söögikoht end edukalt üleval pidanud nüüd juba 15 aastat. Seda, meie esiemade ja -isade toitu on söönud Läti ja Leedu presidendid, presidendid Meri ja Rüütel.

Lümandas on keha kinnitanud palju tähtsaid riigitegelasi ja poliitikuid, kultuuriinimesi, bussitäite viisi turiste ja üksikuid rändajaid. Omasid ja võõraid. Sööjate puuduse üle Lümanda söögimaja ei kurda. Suvel on tööl kümmekond inimest, aga vahel on ikka “sõuke tiidus taga…”, sest ukse taga ootab söömalauda pääsu pikk näljaste saba.
15 aastat tagasi

Siis andis äsja oma kodukohas söögimaja avanud Tallinna proua Juta Pae täpselt samale autorile ühe teise ajalehe ja teise kirjatüki jaoks intervjuu ning ütles: “Ega ma sellega rikkaks saa, aga ära ehk elab.”

Täna, seistes oma söögimaja trepil, oma pere ning sõbrad- tuttavad ümber, on Juta särav ja rõõmus: “Mis on rikkus? Ma olengi rikas! Mitte küll rahaliselt, aga mul on ju tervis, mul on tore pere, mul on kirik kõrval, leib laual ja hing rahul… Mida siis veel vaja on?” Räägib, et kõiksugu väljamaareisid ei huvita teda absoluutselt.

Loe edasi tänasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 270 korda, sh täna 1)