Linn nõuab turule uut nägu 11. juuniks (2)

Linn nõuab turule uut nägu 11. juuniks

TURG SAAGU ILUSAKS: Margo Sooääre (vasakul) sõnul peab Kaspar Noor tagama turu üldpildi kenamaks muutumise väljareklaamitud kuupäevaks.
Foto: Egon Ligi

Kuigi lepingu järgi pidi Kuressaare turu linnalt üürile saanud Nordkapp Grupp OÜ uued ja korralikud turuletid ning muu pisema inventari paigaldama 1. aprilliks, pole seda tehtud. Üürnik kinnitab, et oli vahepeal muuhulgas pikalt haige, kuid nüüd hakkab asi tõesti kiiremas tempos kulgema.

11. juuni on nüüd see päev, mil linnavõim ootab, et seni tegemata lubatud asjad kindlasti tehtud on. See tähendab Nordkapp Grupile kolme nädalat tihedat tööd ja turu üürnikul endalgi pole ses osas mingeid vastuväiteid, sest kõnealune kuupäev on välja reklaamitud kui Suur Turupäev Ultima Thule ja Lennaga.

Letid korda ja ruumi juurde

Teisipäeva pärastlõunal olid turule asja arutama kogunenud Nordkapp Grupp OÜ esindaja Kaspar Noor, linnavara nõunik Margo Sooäär ning linna arhitektid Hannes Koppel ja Kadri Randoja.

“Vaatame, kuidas anda inimestele rohkem vaba liikumisruumi ja müüjatele mugavat kauplemiskohta, sest Kuressaare turg on kitsas,” selgitas Margo Sooäär kogunemise põhjust ja viitas, et ühe letirea on üürnik juba minema viinud. Tema sõnul on välja käidud erinevad turulettide asetuse variandid, mis tuleb nüüd kiiremas korras selgeks vaielda. “11. juuni on see päev, mil peab kõik selline asi korras olema,” kinnitas ta.

Kuressaare abilinnapea Kalle Koov tunnistas aga, et üleeilne kohtumine ei lisanud tema jaoks usku, et turu üürniku poolt konkursil välja käidud visioon ja viimase põhjal koostatud üürilepingu selle aasta tegevused väljapakutud ja allkirjastatud kujul ka tehtud saavad. “Aga lootus pidi surema viimasena – nii ka meil siin, linnavalitsuses,” jäi Koov siiski lootusrikkaks.

Pikema viivituse turu uuendamisse tõi Kaspar Noore sõnul sisse see, et talv venis pikemaks, hanged turul ei tahtnud sulada ning takkapihta oli ta ise sunnitud kolm nädalat haigevoodis veetma.

Lisaks on Margo Sooääre sõnul jõutud vahepeal arusaamisele, et kontseptsioon, mis turu kohta detsembris välja käidi – lavad, grillinurgad, istepingid, lillepotid ja mis kõik veel –, ei ole ikkagi väga praktiline.

“Turu mööbli väga tähtis omadus on vandalismikindlus ja turul tehakse öötundidel uskumatuid asju,” nentis Sooäär. Ta rõhutas, et lisaks vandalismikindlale raamistikule on senised letid ka heade mõõtudega. “Kõige targem tegu oleks kasutada ära vanu raame, paigutada need ümber, panna peale täiesti uued laudised, uued varikatused, aga mitte tellida mingi odava hinna eest täispuidust uued lauad, mis on ühel hommikul jällegi puruks,” arutles linnavara nõunik.

Leppetrahvini ei minda

Margo Sooäär möönis, et liikumine uue turuni pole olnud nii kiire, kui linn tahtis, kuid see ei ole veel põhjus selleks, et hakata leppetrahve välja nõudma. Kui hakata praegu trahve tegema, siis võib turu arendajal igasugune isu asjaga tegeleda sootuks kaduda, arvas ta.

“Kui pooled teevad aga koostööd, siis leppetrahve rakendatakse pärast hoiatusi – kui on näha, et vist ikka ei tule midagi. Turg saab uue näo, küll ta saab,” oli Sooäär veendunud.

Kaspar Noore kinnitusel liiguvad asjad turul nüüd kindlasti kiiremini ning Margo Sooäär avaldas lootust, et see tõepoolest nii ka olema saab. “Kõik, mis on võimalik ja reaalne selleks kuupäevaks, me ka teeme, et oleks võimalikult kena seis. See päev on küll pöördeline sündmus, aga samas juba järgmisel päeval läheb töö jälle edasi,” ei jää turu areng Noore kinnitusel pärast 11. juunit seisma.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 198 korda, sh täna 1)