Hiidlased lõid turvapäeval saarlasi (5)

Hiidlased lõid turvapäeval saarlasi

PÕNEV ÜRITUS: Põnevate väljapanekute ja demonstratsioonidega esinesid näiteks Eesti Punase Risti Saaremaa selts, politsei, piirivalve, päästeteenistus jne. Fotol liiklusõnnetuses kannatanu sõidukist väljalõikamine.
Foto: Egon Ligi

Eile Lümanda vana vallamaja hoovil toimunud Saaremaa XIII turvapäev läks korda. Juba kolmandat korda toimunud 6.–8. klassi õpilaste võistluspäevast “Kaitse end ja aita teist” võttis tänavu esmakordselt osa viis võistkonda Hiiumaalt. Seekord tuligi saarlastel hiidlastele allajäämist tunnistada, sest päeva võitjaks kuulutati Emmaste põhikooli võistkond.

Järgnes Kuressaare põhikooli võistkond, kolmas koht läks aga samuti Hiiumaale – Kärdla ühisgümnaasiumile. Kokku osales 22 võistkonda, kel tuli läbida 22 põnevat kontrollpunkti.

“Mulle meeldis see väga, et saarlased ja hiidlased koos olid, see pani natuke rohkem pingutama ka. Kuigi võistkonnad päris võrdsed ei olnud, klassid olid nii väikesed, et ei andnud päris võistkonda täis ning nii oli mõnes võistkonnas ka nooremaid,” lausus SA Turvaline Saaremaa juhataja Saima Mänd, lisades, et konkurentsi oli tunda, lapsed pingutasid ja olid hoos. Mänd tõi ka välja, et kui eelmisel aastal oli rohkem selliseid “paigalolemise ülesandeid”, siis sel aastal oli kontrollpunktides rohkem sisse toodud mängulisust, aktiivset liikumist ja lõbusamat elementi.

“Võib-olla meie viga ongi Saaremaal see, et oleme turvapäeva teinud 13 aastat, seega on raske midagi uut pakkuda. Aga samas oleme selle stabiilsusega ka väga rahul,” märkis Mänd, lisades, et erilist vaeva korraldamisega ei ole. Koostöö nii asutuste-ettevõtete kui ka kohalike omavalitsustega toimib.

Saare maavanem Toomas Kasemaa ütles turvapäeva avades, et turvalisus on see, mis elab meis kõigis. “Ta on teis, teie tegudes, teie hoolivuses kaasinimeste vastu. Ohtlik on ju ükskõik mis suvaline asi, näiteks lauanuga on väga ohtlik, aga sellega tuleb mõistlikult ümber käia.

Neid asju on maailmas tuhandeid. Me ei saa kunagi minimaliseerida neid ohte, mis meid ümbritsevad, päris nullini ning paljus on see kinni ka meis endis,” rääkis ta, lisades tänusõnad politseile, tänu kellele on meie maakond üks turvalisemaid.

“Ja mitte vähem tähtis on päästeamet, kes tagab tuleohutuse ja tulekahjude kustutamise. Ning ka meie kiirabi on see, kellele saab alati loota, ja arstiabi on meil alati kättesaadav,” rõhutas Kasemaa, kutsudes üles kõiki turvalisust säilitama ja hoidma Saaremaad kõige ilusama paigana siin maailmas.

Hiiu maavanem Hannes Maasel ütles, et praegu ta veel lubadust välja ei käi, aga kui rahakotid lubavad, sponsorid aitavad ja tahe on muidugi kõige tähtsam, siis oleks väga tore, kui turvapäev kujuneks kahe saare peal kordamööda toimuvaks ürituseks, kord Saaremaal ja siis jälle Hiiumaal.

Lümanda vallavanem Jaanika Vakker märkis, et turvalisus on nagu tervis. “Kui teda on palju, siis ei pane teda tähele. Kui teda ei ole, siis tunneme sellest väga puudust,” rääkis ta.

Kärdla ühisgümnaasiumi tüdrukud ütlesid Saarte Häälele, et neile Saaremaal väga meeldib. Kõige põnevamaks pidasid tüdrukud just püssidest laskmist (Kaitseliidu väljapanek), aga kuna seal olid nii pikad järjekorrad, siis nad ise lasta ei saanudki. Turvapäeva juhtis Meelis Juhandi.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 35 korda, sh täna 1)