Ukraina naisõiguslane: “Meie riik on üks suur bordell!” (10)

Ukraina naisõiguslane: “Meie riik on üks suur bordell!”

EESMÄRK PÜHENDAB ABINÕU: Ukraina uue põlvkonna feministid avalikus kohas lahtiriietumist ei häbene. Nende arvates on naise alasti keha kaasaja maailmas üks tõhusamaid võitlusvahendeid. Samas võib aga ka mõista häbelike korrakaitseorganite repressiivseid vastuaktsioone.

Viimasel ajal on maailma ajakirjanduses leidnud suurt vastukaja Ukrainas sündinud ja tegutsev uut tüüpi feministlik liikumine, mille liikmed on koondunud organisatsiooni nimega Femen. Liikumise eestvedajad on häälestatud väga sõjakalt ja ambitsioonikalt ning nimetavad oma ettevõtmist kõlavalt “uue aastatuhande feminismiks”. Alljärgnev kirjutis on kokkuvõte Saksa nädalakirjas Der Spiegel ilmunud materjalidest.

Praegu on Facebook nende leheküljed blokeerinud. Neid on ähvardanud Ukraina salateenistus. Ühendades poliitilise protesti veetleva erootikaga kaitsevad nad häälekalt naiste õigusi ning võitlevad prostitutsiooni ja seksturismi vastu. Kõige sellega on naisorganisatsioon Femen ajanud mehistele võimukandjatele suisa hirmu nahka.

Ülevaadet Femeni tegevusest alustab Der Spiegel kaugelt – Uus-Meremaalt. Nimelt olevat üks sealne väga kuulatav raadiojaam The Rock (tõsi, ajakiri nendib samas, et selle kuulajaskond ei ole just kõige haritum ja rafineerituma maitsega) välja kuulutanud omapärase konkursi.

Mõeldud oli see meestele ja võitja sai auhinnaks eksootilise reisi Ukrainasse. Auhind sisaldas 12-päevast majutust hotellis, millele lisandus 1000 eurot taskuraha. Aga auhinna kõige tähtsama komponendi pidi võitja valima kohapeal ise – selleks oli naisterahvas.

“Võitke enneolematu reis Ukrainasse,” kõlas konkursi hüüdlause, “ja te kohtute keevaverelise Ida-Euroopa tütarlapsega, kellest võib ühel kaunil päeval saada teie elukaaslane!” Konkursi reklaamil ilutseb blond kaunitar. Tema juuksed on kinni seotud punase lindiga, mille küljes ripub etikett – tegemist oleks nagu jõulukingitusega.

Konkursi võitjaks osutus kolmekümneaastane mees nimega Greg. Ankeedis kirjutas ta, et otsib partnerit, “kellega võiks jagada mõtteid ja nautida intiimset lähedust”. Samuti andis mees teada, et käib iga päev duši all.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 296 korda, sh täna 1)