Ja nii nad tapsid Osama!

Ja nii nad tapsid Osama!

 

Just see Jaroslav Hašeki tuntud raamatu algussõnade parafraseering iseloomustab ehk kõige paremini selle nädala maailmauudist number üks – al-Qaida karismaatilise ja kurikuulsa liidri Osama bin Ladeni tabamist ja surmamist. Lõpule on jõudnud pea kümme aastat kestnud inimjaht ja täna esitavad paljud suisa paanilise küsimuse: mis saab edasi? Õnneks on seni kõik rahulik olnud ja jääb vaid loota, et kaasaja maailmas ei järgne sellele surmale sündmuste ahel, mis arenes 1914. aasta suvel pärast ertshertsog Ferdinandi tapmist Sarajevos.

Läinud pühapäeval kohaliku aja järgi veidi enne keskööd (siin, vaiksel ja väiksel Saaremaal oli kohe-kohe algamas uus töönädal) ilmus teleekraanidele USA president Barack Obama ja lausus sõnad: “Täna võin ma ameerika rahvale ja kogu maailmale teatada, et Ameerika Ühendriigid viisid läbi operatsiooni, mille käigus tapeti Osama bin Laden, al-Qaida liider ja terrorist, kes on süüdi tuhandete meeste, naiste ja laste surmas.”

Obama sõnul olevat ta juba oma ametisse astumise päeval andnud CIA direktorile Leon Panettale korralduse võtta Osama bin Ladeni tabamist ja hukkamist kui peamist ülesannet võitluses terrorismi vastu. Läinud aasta augustis kanti presidendile ette, et bin Ladeni asukoht on suure tõenäosusega kindlaks tehtud. Kulus mitu kuud, et seda infot kontrollida ja nii selguski, et maailma esiterrorist varjab end USA ühe tähtsama liitlasriigi Pakistani südames!!!

Täpsemalt aga oli kõne all hoone, mis asub vaid 100 km kaugusel Pakistani pealinnast, riigi ühes kaunimas ja rahulikumas linnas Abbottabadis. Ameerika erivägede rühm viis läbi kiire operatsiooni, ilmutades – nagu kinnitas president Obama – “erakordset mehisust ja oskusi”. Veidi enam kui pool tundi kestnud operatsioonis osales 40 meest, neist 24 ründas otseselt maja. Presidendi sõnul eelnes operatsioonile nädalaid kestnud treening, ükski Ameerika sõdur surma ei saanud, tsiviilohvrite arv oli aga minimaalne.

Mõnevõrra hiljem teatas Valge Maja ametlik esindaja, et Osama bin Ladenile tehti ettepanek vabatahtlikult alistuda, millest too olevat aga keeldunud. Algas aktiivne tulevahetus, mille käigus üks snaipritest tappis Osama bin Ladeni lasuga pähe. Esiterroristi surnukeha võtsid ameeriklased oma valdusse. Koos Osamaga hukkus tema poeg ja veel kolm majas viibinud isikut.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 21 korda, sh täna 1)