Naeratage emadele

Mul on ühe koolipõlvest pärit märkmiku vahel ajalehest väljalõigatud luuletus:

Naeratage emadele, suured mehed
ja täiskasvanud naised.
Kuhu on jäänud te lapsepõlve hell,
emasüdant soojendav naeratus…
Naeratage emadele,
naeratage nüüd,
kuni pole hilja,
kuni pole koitnud päev,
mil enam midagi ei saa heaks teha…

Kui ma juba koolitüdrukuna tajusin nende värsiridade õigsust, siis nüüd, aastaid hiljem, tundub nende sisu eluline ja väga oluline. Oma töös olen paljude perede arst ja näen iga päev igas vanuses emade (isade) ja laste suhteid. Südantsoojendav on vaadata, kui hästi hoolitsevad paljud täiskasvanud lapsed oma eakate vanemate eest.

Loomulikult muutuvad inimesed vananedes, uuel põlvkonnal on elust omad arusaamad, aga oma vanemaid mõista ja aidata, nendega suhelda ja neist hoolida – see on meie kohus, see on parim, mida üks laps saab vanematele tänuks anda nende armastuse ja hoole eest. Ma imetlen neid lapsi, kes täiskasvanuna oskavad oma ema (isa) vanaduspõlve muuta õnnelikuks ja turvaliseks.

Nii pühendunud on tavaliselt noored vanemad oma tegevuses väikeste laste heaks. Nüüd on osad aga vahetunud. Samas teen ma väga suure kummarduse nendele emadele, kes on üles kasvatanud sellised tublid ja hoolivad lapsed. Austus ja vanemate mõistmine on kasvatuse ja armastuse ning ka isikliku eeskuju tulemus.

Vanemas eas on inimeste tervislik seisund, haiguste iseloom, igapäevased vajadused erinevad. Alati ei tule pere hooldamise ja ravimisega ise toime. Õnneks on sotsiaalhooldus juba üsna hästi arenenud. Meil on linnas hooldekodu, haiglas on ajutiselt kõrvalist abi vajavatele inimestele hooldusraviosakond, on väga hästi toimiv koduõendusteenus, kõikvõimalikke vajalikke teenuseid osutab kodustele vanuritele päevakeskus.

Vaja oleks veel vanurite päevahoidu. Kirjutan sellest siinkohal, sest pean täiesti loomulikuks, et tööealistel inimestel on kõrges vanuses ja haigete koduste hooldamisel abiks eelnimetatud asutused. See ei vähenda laste osa vanemate eest hoolitsemisel ja abi kasutamine ei pea tekitama süümepiinu… Tähtis on, et eakal oleks hea, et ta saaks vajaliku kõrvalabi, ravi ja hoolduse.

Emadele on kõige olulisem, et armastavad lapsed on nende jaoks olemas. Neid teeb õnnelikuks lihtne suhtlemine, mõistmine, julgustamine, abistamine… Hoolige oma emadest, naeratage neile, kuulake neid ära, kallistage ja tehke pai. Kui on aga väga kiired päevad või olete kaugel, siis lihtsalt helistage. Ka helistamine on emale nagu pai.

Naeratage oma vanadele emadele,
täiskasvanud mehed ja naised,
ise juba isad ja emad.
Teie ju teate –
lapse naeratust ei asenda miski.

Sille Väli
Kolme lapse ema

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 28 korda, sh täna 1)