Runbjarnil tuleb tihe suvi

Runbjarnil tuleb tihe suvi

Foto: Aare Laine

Reede lõuna paiku Nasva sadamast talvekorterist Haapsalu poole teele asunud jahtat Ruhnu Karu (Runbjarn) haldaval MTÜ-l Puulaevaselts Vikan seisab ees sündmusterohke suvi.

Vikani juhatuse saarlastest liikmed, jahta kaptenina merd sõitnud Veljo Heinmets ja jahtlaevaga Lennuk ümbermaailmareisil käinud Meelis Saarlaid jäävad algaval purjetamishooajal pikematest seilamistest eemale.

Vikani juhatuse esimehe Alar Schönbergi (pildil) sõnul võetakse Runbjarnil Haapsalus ette kõigepealt ahtripoolse reelingu ehitamine. “Tõrvame ja värvime ning kõik kevadised tööd tuleb laeva juures ära teha. Hooaeg tuleb aktiivne,” teavitas Schönberg.

Ruhnu jaala ja jahta ehitamist korraldanud ja ise laevaehitaja rollis olnud Schönberg ütles, et Läänemaal on juba alustatud õpilaste merekoolitusega. Kuuendate klasside õpilastele õpetatakse meremehe abc-d. Mai teises pooles viiakse õpilased jahtaga ka merele.

“Mereäärsetele lastele on see niivõrd oluline. Anname neile elementaarsed teadmised merel käitumisest. Loodame neist meremeestele väärilist järelkasvu. Ise kutsume projekti Runbjarni merekooliks,” rääkis Alar Schönberg.

Vikani seltsi inimestega võetakse tänavu pikem merereis ette Rootsi. Reis kestab peaaegu terve kuu. Teele asutakse 18. juunil. Ahvenamaal võtab Runbjarn osa vanade puulaevade regatist. Eestisse kavatsetakse tagasi jõuda Tallinna merepäevadeks, 15. juuliks. Koostöös Eesti looduse fondiga toimub juuli teises pooles talguregatt. Seegi on traditsiooniline. Runbjarni näeb ka Kuressaare merepäevadel.

“VAT teatriga alustame augustis Saaremaal üht huvitavat projekti – näitemängu, mida mängitakse ka Hiiumaal, Ahvenamaal, Soomes Turus ja ka Tallinnas,” märkis Schönberg. Mai lõpus teeb Ruhnu Karu merereisi Ruhnu, kus kuu viimasel nädalavahetusel saavad teoks kaptenite päevad.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 73 korda, sh täna 1)