Ohtja külatalgust külaseltsini

Viimasel külarahva kokkusaamisel otsustasime jälle abistada Mustjala valda, et neil oleks võimalik korras hoida ka vallale kuuluvat 4 km teelõiku Ohtja–Küdema. Eelmised talgud sai tehtud 2008.–2009. aastal, siis oli teeäärset võsa raiumas ainult 5–6 inimest ja korda sai tehtud kolmandik teest.

Ohtja–Küdema 4 km teelõik on väga halvas seisundis, kuna aastaid on Ohtja küla metsadest metsaveoautodega veetud tuhandeid tihumeetreid palke ja paberipuud. Ega siis ole vaatamist aastaaegadele, millal saab vedada ja millal mitte.

Leppisime vallaga kokku, et kui teeääred võsast puhtad, laseb vald ka tee korda teha. Kuna see on ainukene külast väljapääsu tee. Mustjala valla ettepanekul tegime talgud üle-eestiliste TEEME ÄRA talgute raames. Registreerisime oma talgud 30. aprilliks, s.o laupäevaks, mil külaelanikel oleks aega talgutest osa võtta.

Laupäeva hommikuks oli juba registreeritud ja külasse kohale saabunud 17 inimest seitsmest majapidamisest. Jaotasime inimesed gruppidesse, kus oli üks saemees ja kaks abitöölist okste vedamiseks. Saime kokku viis gruppi ja kella 11 aegu sai tööga alustatud. Jaotasime teeääred ja grupid asusid võsa hävitama. Kaks inimest jäi külasse talgusuppi keetma ja võileibu valmistama.

Kuna rahvast oli palju koos, otsustasime pärast talgusupi söömist ära teha ka selleaastase külakoosoleku. Otsustasime jätta oma tublid külavanemad ümber valimata ning astuda ka naabrivalve liikmeks. Arutasime veel MTÜ Ohtja Külaselts moodustamist. Praegu on Ohtja külaseltsing end näidanud kolme aasta jooksul tehtud töö järgi positiivselt. Korda on tehtud külaplats.

Platsi ümber on ehitatud kuuselattidest irdeaed, istutatud männipuud, valmistatud võrkpalliplats ja lõkkeplats, kuhu tuleks veel kivid ümber tuua. Pärast viimase külaelaniku surma ei elanud Ohtja külas enam kedagi ja kui Mustjala vallavanem külavanemaid kinnitas, siis kõik naersid – mis külavanem sa oled, kui külas inimesi pole. Nüüd on juba teisiti ja loodan ka tuleviku peale, kui külas asjad korda saavad.

Koosolekul oli veel arutusel arengukava koostamine ja küla ajaloo tegemine. Otsustasime, et iga talu uurib ise oma ajalugu ja pärast liidaksime kõik kokku üheks küla ajalooks. Plaanisime ka edaspidi korraldada spordiüritusi. Kutsuda sõpruskohtumisele sportlasi teistest küladest. Pidada külas ühiseid jaanitulesid ja muid üritusi, selleks jõudu ja ühtset meelt külarahvale. Suured tänud kõigile talgute läbiviimisel abistajatele!

Viktor Nurja

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 41 korda, sh täna 1)