Aprill viis jää ja tõi päikese

Kevade tulek aprillikuus oli näha ja tunda igaühele. Kui Saarte Hääl 8. aprillil kirjutas, et Roomassaare sadam vabanes jäävangist, siis kolm nädalat hiljem olid esimesed julged 18-kraadises õhusoojuses end juba Mändjala rannas liiva peale päikesevanne võtma sättinud.

Samas oli aprillikuu ilm täiesti tavaline keskmine kevadilm. Keskmine õhutemperatuur jäi erinevates mõõtmispaikades 4–5 soojakraadi kanti, mis jääb täiesti pikaajaliste mõõtmiste järgi kujunenud normi piiresse.

Kõige külmemad, aga ka soojemad päevad jäid kuu teise poolde. Sõrves oli näiteks 20. aprillil –0,6 kraadi, ent 28. aprillil juba +17,1 kraadi, teatas EMHI. Vilsandil oli ilm külmem, kõikudes –2,8 kraadist +13,3 kraadini. Roomassaare näitajad olid –1,5 ja +16,4.

Sadudega oli aprillis kehvemini: Sõrves oli sajusumma 22 mm (norm 31), Vilsandil 22 (30) ja Roomassaares 20 mm. Ent sellevõrra oli jälle rohkem päikesepaistelisi tunde. Roomassaare sai aprillis oma 264 tunniga lausa Eesti kõige päikeselisema paiga tiitli.

Sõrves paistis päike 261 ja Vilsandil 252 tundi. Kõik kolm mõõtmiskohta ületavad näiteks eelmise aasta aprilli pea 50 tunniga ehk siis kahe ööpäeva pikkuse päikesevaruga. Aprilli jätkus ka lund. Viimased lumeriismed sulasid Uue-Lõve vaatlusväljal 9. aprilliks.

LÖRTS MAIS POLE IME
Eile hommikul aknast välja vaadates ehmatasid kindlasti paljud, sest maapind oli kaetud ebamäärase valge kihiga ja ka taevast tuli alla miskit lörtsi taolist.
Külli Loodla EMHI ilmavaatlusosakonnast ütles Saarte Häälele, et maikuu lörtsisadu pole eriti imestamisväärt. “Ka eelmisel aastal sadas mais lund. 4. mail oli Väike-Maarjas 2 cm lund. Muidugi pole maikuu lumi tavaline, kuid ikka on olnud aastaid, mil mais on lund sadanud,” lausus Loodla.
EMHI andmetel on ilm kuu esimesel poolel veel jahe. Kolmandal dekaadil jõuab aga ka meile Kesk-Euroopa soe ilm.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 19 korda, sh täna 1)