Mida tähendab Eestile ja kogu maailmale Osama Bin Ladeni surm? (1)

Rene Toomse
Balti kolledži õppejõud
“Tänase päeva vaieldamatult suurim uudis on Osama bin Ladeni surmamine USA eriüksuste poolt Pakistanis. Siiski tuleks olla pisut skeptiline tulevikuperspektiivide suhtes, et mida selline sündmus tegelikult  annab nn terrorismivastases võitluses.

Osama bin Laden on olnud aastaid eemal aktiivsetest Al Qaeda operatsioonidest, täites peamiselt elusa sümboli rolli. Ja nüüd on ta surnud, hukkunud võitluses uskmatute vastu. Islami maailmas tähendab see suurimat märtri staatust ehk teisisõnu saab temast veelgi suurem sümbol, kelle nimel võib võitlus uskmatute vastu vaid indu juurde saada.

Pole ka välistatud tema tõusmine prohveti staatusesse, vähemasti radikaalsemates ringkondades. Selles mõttes toimib selle mehe surmamine just vastupidiselt esialgu soovitule.” Kapten Rene Toomse täispikka arvamust saab lugeda tema blogist.

Tanel Sepp
Eesti Vabariigi asjur Afganistanis
“Kahtlemata on bin Ladeni tabamine väga hea uudis terrorismivastase võitluse kontekstis – USA on koos oma partneritega üritanud bin Ladenit tabada alates kaksiktornide ründamisest.

Afganistanis võib loota, et pikemas perspektiivis on sellel piisavalt suur sümboolne tähendus, et aina rohkem valitsusväliseid võitlejaid paneksid relvad maha ja tuleksid reintegratsiooni programmi kaudu valitsuse poole üle. Lisaks võib see anda ka positiivse tõuke leppimisprotsessi kulgemisele.

Lühemas perspektiivis võitlus aga kindlasti jätkub – siinkohal tuleb täpsustada, et bin Laden ei olnud Talebani, vaid Al Qaeda juht, kuid enamik valitsusvälistest võitlejatest Afganistanis on just Talebani liikmed.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 28 korda, sh täna 1)