Lugeja küsib (11)

Mida võtta ette töötajaga, kes pidevalt solvab ja halvustab oma kolleege ning kellega teised töötajad ei ole enam nõus koos töötama?

Vastab tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Ülle Mustkivi:
Kui töötaja käitumine põhjustab töökollektiivis ebaterve õhkkonna, siis tuleb tööandjal esmalt juhtida sellele töötaja tähelepanu ja anda talle võimalus oma käitumist parandada. Teinekord ei pruugi töötaja ise arugi saada, kuivõrd tema käitumine töökaaslastele vastuvõetamatu on ja tööd häirib.

Seega tuleks siis esmalt seda töötajat hoiatada ja teada anda, millised võivad olla tagajärjed, kui ta oma käitumist ei paranda ja jätkuvalt konflikte põhjustab. Pärast hoiatamist on töötajal võimalus ennast muuta ja õppida viisakalt suhtlema. Kui selgub aga, et töötaja käitumine ei ole paranenud, on tööandjal võimalik temaga töösuhe lõpetada TLS-i § 88 lõike 1 alusel, kuna töösuhet ei ole võimalik jätkata töötajast tuleneval mõjuval põhjusel.

Seega, kui töötajad on informeerinud tööandjat, et kaastöötaja käitumine on nende suhtes ebaviisakas, peab tööandja olukorra lahendama. Kui tööandja midagi ette ei võta, võib olla põhjendatud töötajapoolne töölepingu ülesütlemine tööandjapoolse olulise lepingurikkumise tõttu TLS-i § 91 lg 2 p 1 alusel. Iga tööandja kohustus on tagada, et ettevõttes ei esineks töötaja ebaväärikat kohtlemist tööandja, kaastöötajate või kolmandate isikute poolt. Selle kohustuse olulisel rikkumisel on töötajal õigus tööleping erakorraliselt üles öelda.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 66 korda, sh täna 1)