Kuressaare muusikakool – 60

Kuressaare muusikakool – 60

AJASTU ÕHKKOND: See pilt on tehtud aastal 1951, Nõukogude totalitaarse režiimi hiilgeaegadel. Ka neis rasketes tingimustes tuli lapsi muusikaliselt harida. Pildil on Kuressaare muusikakooli esimesed õpetajad: (vasakult) Hilja Viires (eriklaver), Helene Varalaid (eriklaver), Joosep Aavik (klaver ja muusikateooria) ja Vello Tünder (direktor).

Täna, 30. aprillil tähistab Kuressaare muusikakool piduliku aktuse ja kontserdiga oma 60. juubelisünnipäeva. Tõsi, kool alustas tegevust juba 1950. aasta sügisel, kuna aga muusikakooli Komandandi tänaval asuva hoone renoveerimine lõppes alles 2010. aasta sügisel, lükati juubeli tähistamine edasi alanud õppeaasta lõppu. Alljärgnev materjal on peamiselt pärit Kuressaare muusikakooli veebilehelt.

Kõige algus

1948. a ilmus Eesti NSV Ministrite Nõukogu määrus “Muusikaalase kaadri ettevalmistamisest ja parandamisest Eesti NSV-s”. See tähtis dokument nägi ette muusikakoolide avamist rajoonikeskustes.

Kuressaare muusikakooli esimene direktor Vello Tünder meenutab, et 1950. a augustikuul sai ta tookordselt kunstidevalitsuselt lähetuse Saaremaa pealinna. Sõidu eesmärgiks oli uurida kohapeal lastemuusikakooli avamise võimalusi.

Trööstitu vaatepilt

Esialgne vaatepilt, mis tookordses Kuressaares Vello Tünderile avanes, tundus olevat suisa lootusetu. “Ei olnud koolitööks vastavaid ruume ja vajalikul määral õpetajaid,” kirjutab ta oma mälestustes. “Läksin rajooni täitevkomiteesse, teatasin sellest ning palusin mulle hankida lennukile pilet tagasisõiduks Tallinna.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 74 korda, sh täna 1)