Loodusesõber: roheliste rattaretke-eri Saaremaast

Loodusesõber: roheliste rattaretke-eri Saaremaast

MAHLAKUU LOODUSAJAKIRI SAAREMAAST: 74-leheküljelises ajakirjas on Saaremaast palju põnevat lugemist.
Foto: Egon Ligi

Mahlakuu (aprilli) ajakiri Loodusesõber toob ära 13.–15. maini toimuva roheliste XXII rattaretke “Kuidas elad, Saaremaa?” täpse marsruudi ja ajakava.

Saaremaa rattaretke marsruuti tutvustab ajakirjaveergudel ajaloolane Bruno Pao. Enam kui paarikümne fotoga illustreeritud kaheksaleheküljeline artikkel pealkirjaga “Saaremaal vändates” toob lugejate ette pildi neist paigust, mida ratturid läbivad.

Bruno Pao on kirjutanud ka Suurest Tõllust, küsides, kas Suur Tõll või Suur Töll. Ajakirjanik Juhani Pütsepp usutleb Tartu ülikooli ökoloogia ja maateaduse instituudi zooloogiaosakonna juhatajat professor Raivo Mändi, kes hiljuti pidas loengu ka kodusaarel, Saaremaa muuseumi muuseumitunnis. Ajalooliste piltidega varustatud loo pealkiri on “Saaremaa puisniidu rehetarest sirgus lindude käitumise uurija”.

Ajakirja peatoimetaja Helen Arusoo küsib aga juhtkirjas “Muhu praam või Saaremaa praam” (õigem oleks küll parvlaev – A. L.): “Kas te olete kunagi proovinud helistada infotelefonile ja küsinud, millal läheb järgmine praam Muhumaale? Meie proovisime. Telefonis oli hetkeline vaikus, siis vastati: “Ei, sellist pole.”.”

Vaat nii. “Kui mõnigi lugejatest ootab lehekuul rattaretkele sõites Virtsu sadamas praami, siis meenutage korraks, kuhu sõidate,” kirjutab ajakirja peatoimetaja.

Arheoloogiadoktor Jüri Peets annab lugejaile ülevaate Salme paatkalmetest kui Euroopas ainulaadsetest. Vootele Hansen kirjutab Kuressaare ja Saaremaa vappidest. Meedik Marju Peärnberg hoiatab: “Saaremaa puugid on kõige ohtlikumad!” Saare maakonna ettevõtjad vastavad küsimusele: kas vajame Muhu silda? Geoloog (paevana) Rein Einasto kirjutab sellest, millistel paekihtidel rattaretkest osalejad sõidavad.

Hülgeuurija Ivar Jüssi lugu on viigrist, Saaremaa sillast ja Suurest väinast. Meteoriitik Reet Tiirma küsib oma loo pealkirjas, mitu kraatrit leiad Kaalis. Bioloog Tõnu Talvi räägib lugejaile kuulsast Saaremaa robirohust.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 33 korda, sh täna 1)