Labidatega omakohtupidajad pääsesid tingimisi karistusega (1)

Eile tunnistati Pärnu maakohtu Kuressaare kohtumajas süüdi neli noormeest, kes tänavu jaanuaris tungisid sisse ühte Kuressaare elumajja ning andsid pererahvale ja nende külalisele peksa.

Kahekümnendates eluaastates Marko, Rain, Allan ja Tanel said aasta vangistust tingimisi 18-kuulise katseajaga. 14. jaanuari õhtul tekkis Markol tüli kahe vennaga. Järgnes väidetavalt rünnak ning lõhkise huule ja pähe muhu saanud Marko helistas sõber Rainile. Kokku sai neli tulivihast meest, kes otsustasid tülinorijatest vendadele õpetust anda. Kõik peale autot juhtinud Raini olid tarvitanud alkoholi.

Kuressaares Pihtla teel asuva maja ukse avas peremees, kes teatas külalistele, et pojad magavad ning läks neid kutsuma. “Külalised” asusid end samal ajal relvastama: Rain haaras ukse juurest labida ning lõi sellel vastu õues seisnud autohaagist metallist labidaosa küljest ära, Allan krahmas harja ja Marko lumelabida.

Ukse vahelt välja vaadanud isa tahtis ust sulgeda, kuid see tal enam ei õnnestunud. Esimesena sai labidavarrega hoobi pähe ja rusikalööke koridoris olnud külaline. Viga sai ka ust kinni hoidnud pereema, kes üritas mehi majja sisenemast takistada.

Enim sai kannatada perepoeg, keda löödi labidavarrega pähe ja rusikaga näkku. Kui kallaletungijad lahkuma asutasid, lõhkus Rain veel köögiakna. Kiirabi viis ära perepoja ja külalise. Haiglas teadvusele tulnud perepojal tuvastati ninaluumurd ja peas lahtised hulgihaavad ning verise peaga külalisel lahtine haav.

Raini tunnistuste kohaselt oli rünnaku ajendiks kättemaks. Kuigi kohtualused tegu kahetsesid ja tunnistasid end põhimõtteliselt süüdi, väitis üks neist, et kehavigastusi ei tekitatud pereemale ning ka perepoega ei olevat labidaga pähe löödud.

“Asi väljus kontrolli alt,” ütles Rain kohtus, kinnitades, et nad ei plaaninud alguses majja sisenemist ja tahtsid nn omakohtu korras karistada hoopis seda venda, kes samal ajal seisis köögis, kurikas käes, ja pääses terve nahaga.

Vaid mõned tunnid varem oli Markol tekkinud kahe vennaga konflikt, kellest üks siis talle kallale tungis. Rain tunnistas kohtus, et on ka ise samade vendade käest peksa saanud. “Kahjuks sai tol õhtul karistada teine vend, mitte see, keda me otsima läksime,” selgitas Rain.

Kuigi noormeeste kaitsjad palusid kohtult neile kergemat karistust, ei pidanud kohus seda põhjendatuks. Kuriteos oli palju kannatanuid ja nende vigastused tõsised. Lisaks tingimisi vangistusele tuleb igal kohtualusel tasuda 417.03 eurot sundraha ja hüvitada riigi õigusabiga seonduvad kulutused. Kannatanuile tekitatud kahjud hüvitas Rain kohe, kui neist teada sai.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 34 korda, sh täna 1)