Üleskutse: Aasta linnud suitsupääsukesed vajavad pesapaika

Nädalavahetusel saabusid suure soojalaine toel esimesed suitsupääsukesed ligi 10 000 km pikkuselt rändelt Lõuna-Aafrikast.

 Eesti ornitoloogiaühing kutsub üles kõiki, kelle majapidamises pesitsevad suitsupääsukesed, nende pesakohti üle vaatama, et linnud saaksid ohutult pesitsema asuda. Kuidas ehitada suitsupääsukestele pesaaluseid, kuidas eristada neid teistest pääsukestest ja palju muid nõuandeid leiate suitsupääsukese kodulehelt http://www.eoy.ee/suitsupaasuke .

Esimesi suitsupääsukesi on meie linnuhuvilised oodanud juba mõnda aega, sest päevasooja toojad saabuvad meile alati aprilli keskpaiku. Putuktoiduliste lindudena naasevad suitsupääsukesed alati siis, kui ringi lendab juba piisavalt palju putukaid. Järgmise nelja nädala jooksul jätkub suitsupääsukeste saabumine oma siinsetesse pesapaikadesse ning läbiränne põhja ja kirde poole.

Suitsupääsuke valiti käesoleva aasta linnuks, kuna pesitsevaid suitsupääsukesi on Eestis iga aastaga aina vähemaks jäänud, mistõttu peab Eesti rahvuslinnule ja ornitoloogiaühingu vapilinnule suuremat tähelepanu pöörama.

Suitsupääsukese aastal tutvustatakse selle liigi eluolu ja ökoloogilist tähtsust ning erinevaid viise, kuidas igaüks saab suitsupääsukeste pesitsemisele Eestis kaasa aidata. Samuti plaanitakse linnuhuviliste abiga koguda põhjalikumat teavet suitsupääsukese käekäigu ja leviku kohta Eestis. Eesti ornitoloogiaühing valis aasta linnu juba 17. korda.

Meelis Uustal, Mati Kose
Eesti Ornitoloogiaühing

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 20 korda, sh täna 1)