Linnulahe linnuvaatlustorn loodushuvilistele avatud

Linnulahe linnuvaatlustorn loodushuvilistele avatud

LIND LENDAB!: Linde jälgides jagus põnevust nii kogenud linnuvaatlejale Hillar Lipule kui ka Kuressaare turismiinfokeskuse juhatajale Karmen Pajule.
Foto: Egon Ligi

Esmaspäeva pärastlõunal kutsus harrastusornitoloog, Kuressaare lähiümbrusesse linnuvaatlustornide ehitamise initsiaator Hillar Lipp linnavalitsuse, turismiinfokeskuse, KIK-i ja keskkonnateenistuse töötajaid Linnulahe loodus-linnuvaatlustorni juurde avamatkale.

Tüüpprojekti järgi ehitatud arvult neljanda kuue meetri kõrguse torni juurde saab Tuulte Roosi lasteaia juurest soisele pinnasele rajatud 400 m pikkust jalgteed mööda kuiva jalaga kohale.

“See oleks pidanud siin juba ammu olema, kuna välismaalasedki küsivad alalõpmata, kuidas raskesti juurdepääsetavale kaitsealale linde vaatlema saab. Nüüd on torn valmis ja see peaks heameelt valmistama kõikidele loodusesõpradele. Oleme loonud neile võimaluse oma harrastuse teostamiseks,” märkis Hillar Lipp.

Staažikas loodusemees tundis heameelt sellestki, et koostöö on sujunud kõikide ametkondadega. Torni ehitamist rahastasid keskkonnainvesteeringute keskus ja Kuressaare linnavalitsus, ehitas Primus Saare OÜ, projekt tuli Saarte kalurite ühingult. 2003. aastal valmis saanud Loode tammiku vaatlustorn on kujunenud kuressaarlastele üheks meeldivamaks väljasõidukohaks. “Seal käib väga palju inimesi. Isegi abielusid on maalilises kohas sõlmitud,” teavitas Hillar Lipp.

Esmaspäeva õhtupoolikul nägid külalised uuest linnuvaatlustornist pikksilmade ja binoklitega loodust vaadeldes lindudest lauku, tuttpütti, naerukajakat, kühmnokk-luike, punapea-varti, sinikael-parti, kormorani, kala- ja hõbekajakat, samuti arvukalt metsalinde.

Juba eeloleval laupäeval kutsub ornitoloog Hillar Lipp huvilisi linde vaatlema, uue torniga tutvuma ja golfiväljaku tiikidel tegutsevaid sulelisi jälgima. Kogunemispaik on Musumänniku terviseraja parkla. Hillar Lipp ootab seal linnuhuvilisi hommikul kell 9.

“Tere tulemast! Inimesed, kes tunnevad Kuressaare ümbruse vastu huvi, saavad seda nautida kaunil kevadhommikul ja linnamürast eemal linnulaulu kuulata,” kutsub Lipp nii linlasi kui ka maainimesi loodusretkele.

Nasval turismitalus külalisi võõrustav Hillar Lipp ütles oma kogemustest sedagi, et nii välismaalased kui ka eestlased on loodusturismi seisukohalt huvitatud paljudest erinevatest pakkumistest. Linnuvaatlustornid Loode tammikus, lennujaama lähedal, Põduste jõe ääres ja nüüd siis ka Linnulahe lähistel ei ole üksnes ornitoloogidele. Neist vaatluspunktidest avaneb suurepärane vaade ümbrusele.

Tõeline loodusesõber ei jõua ühe päevaga kõiki torne läbi käiagi. Selleks, et Kuressaare ümbrusest täielikku ülevaadet saada, peatub ta meie majutuskohtades pikemalt.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 74 korda, sh täna 1)