Saaremaa põllumehed hakkasid vilja külvama

Esimesed Saaremaa talunikud sõitsid neljapäeval põllule vilja külvama, ehkki metsaäärsed põllud on kohati veel lumised.

Orissaare valla talunik Aavo Aljas ütles, et kuna õhuniiskus on hästi madal ja põld kuivab väga kiiresti, siis pole mõistlik külviga enam oodata. Samas on Aljase maadel muld pealiskihi all veel üsnagi külm, mistõttu võib jahedate ilmade korral tekkida oht, et madal temperatuur kurnab noore taime mullas ära. Teisalt on riskantne ka külviga viivitada, sest siis võib vili minna kuivuse nahka.

Eelmisel aastal alustas Aavo Aljas külviga nädal aega hiljem. Ükski aasta pole teisega sarnane ning tänavuse kevade eripäraks võib pidada põldude ebaühtlast kuivamist. Nii tõi Aavo Aljas näiteks põllu, mille külapoolne ots tolmab, aga metsapoolses otsas on veel lund. “Sellist asja näen esimest korda ja ka kolhoosiajast ma sellist asja ei mäleta,” ütles talunik.

Samasuguse nähtusega puutus kokku samuti neljapäeval külviga alustanud Valjala talunik Kaido Kirst, kelle kinnitusel pole ta kunagi varem külvanud niimoodi, et metsaääres on veel lund näha. “Alles kolmapäeval tõmbasin libistajaga metsa äärest lund laiali,” märkis Kirst, kes neljapäeval külvas kaera ja reedel alustas nisu külvamisega.

Töötegemise kohta kristliku maailma ühel suuremal pühal (suur reede), mil isegi rohi ei pidavat kasvama, arvas Aavo Aljas naljaga pooleks, et ilmselt tuleb traktorile panna topeltsummuti, et mürin põllult kaugemale ei kostaks. Kaido Kirst on aga oma sõnul kuulnud, et vajalike tööde tegemine pühade ajal pidavat siiski olema andeksantav.

Põllumajandusteadlane Peeter Viil ütles, et valdav osa põllumehi pole veel külvini jõudnud, vaid tegelevad praegu taliviljade pealtväetamise ja vedelsõnniku laialiveoga. Seega on saarlased külvamisega esireas. “Au ja kiitus saarlastele!” tunnustas Peeter Viil, kes ka ise külvas eile katsepõllule suvinisu ja varajast otra.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 14 korda, sh täna 1)