Koolid tagavad kirjandipäevaks täieliku vaikuse (1)

Tänavu toimub gümnaasiumi eesti keele riigieksam tavapärase laupäeva asemel esmaspäeval, mis omakorda kohustab koole tagama tavalise koolipäeva ajal abiturientide jaoks tundide pikkuse vaikuse.

Traditsiooniliselt on lõpuklassid kirjandit kirjutanud alati laupäeviti. Riikliku eksamikeskuse eksamikorralduse osakonna juhataja Andres
Ääremaa selgitas hiljuti ajalehe Postimees vahendusel, et ettepaneku kirjandit mitte laupäevasel päeval kirjutada tegi mullu emakeeleõpetajate selts.

Kuna koolidel tekkis probleeme nädalavahetuse lisatundide tasustamisega õpetajatele, kes eksamil valvet pidasid, siis otsustati seltsi ettepanekule vastu tulla. See tõi aga koolidele teistsuguse ülesande – tagada kirjandikirjutamise ajal koolimajas täielik vaikus.

Kuressaare gümnaasiumist (KG) kinnitati Saarte Häälele, et nende majas sel päeval vaikuse tagamisega probleeme ei teki. KG õppealajuhataja Maidu Variku kinnitusel on neil järgmisel esmaspäeval kavas peaaegu üleüldine kirjandikirjutamise päev.

“Olemegi päeva lahendanud nii, et kolmas ja neljas korrus on meil lõpukirjandi kirjutajate jaoks, kuid ka alumistel korrustel kirjutatakse kirjandit,” ütles Varik, lisades, et alumised korrused on esmaspäeval 9.–11. klasside päralt, kes täpselt samadel lõpukirjandi teemadel oma mõtteid koondavad ja kirjutama asuvad. Nooremate (kuni 8. klassideni) õpilaste päev on aga sisustatud koolimajaväliselt.

Saaremaa ühisgümnaasiumis (SÜG) korraldatakse sel päeval ülejäänud õpilastele hoopis Maa päevale pühendatud projektõppepäev. Õppepäeva eesmärk on teadvustada õpilastele, et iga Kuressaares ja selle lähiümbruses elav inimene on mõjutatud linnakeskkonnast ja avaldab ise samal ajal keskkonnale mitte sugugi väikest mõju.

Alustatakse plenaaristungiga aulas, kus kuulatakse sissejuhatavat loengut, seejärel kogunetakse klassiruumidesse, kus täpsustatakse tööülesannet, saadakse töölehed ning suundutakse siis koos juhendava õpetajaga õpperetkele Kuressaare linna peale.

Retke sihtpunktid on Kuressaare linnakeskkonda mõjutavad ettevõtted – Roomassaare sadam, reoveejaam, Unimäe veejaam, lennujaam, prügila, Kuressaare Soojus ja Linnamajandus –, mille töötajad annavad õpilastele ülevaate oma eesmärkidest ja tööst. Kõigil neil, kes projektõppepäevas ei osale, tuleb aga sõltumata kõrvalejäämise põhjusest arvutada oma pereliikmete ökoloogilise jalajälje suurus ja esitada see koolile arvutuskäigu hindamiseks.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 26 korda, sh täna 1)