Abiturientidele helises eile viimane koolikell (lisatud galerii!)

Abiturientidele helises eile viimane koolikell (lisatud galerii!)

ÜHESKOOS MÖLDRITANTSU LÖÖMA: Esimeste klasside õpilaste sekka tiriti Möldritantsu lööma 12. klassi noormees Kristjan Lukk. Möldritants oli kavva võetud aga seetõttu, et soovitada abiturientidele tulevikuks üks hea amet.
Foto: Sander Ilvest

Eilne päev oli koolides erakorraliselt lapsemeelne ja tutiline. Nimelt oli tänavuste abiturientide jaoks helisenud kauaoodatud viimane koolikell, mida tähistati nii traditsioonilise rongkäiguga läbi Kuressaare kui ka aktustega koolides.

Saaremaa ühisgümnaasiumi (SÜG) aulasse kogunesid eile pärastlõunal nii päevakangelastest abituriendid kui ka tänavu esimese klassiga ühele poole saavad õpilased. Väiksemad meenutasid suurematele, kel see võib-olla 12 aastaga meelest on läinud, et lugema õppisid nood oma emakeeles ikkagi aabitsast, ning igaks juhuks korrati üle ka iga tähestikus leiduva tähe tähendus. Ikka nii, et S tähendab sõpra ja Ö önne.

Kui kunagi I klassis õpitu etteütlemise abil korratud, kutsusid esimeste klasside õpilased suuremaid endaga tantsima, laulma ning etendati ka lühinäidendeid abiturientidest. Seejärel läks aga veelgi karmimaks kordamiseks, sest abiturientidel tuli meenutada, mis neil nende pikkade kooliaastatega ainetundidest üldse meelde on jäänud.

Küsimustele tuli vastata nii prantsuse, saksa kui ka vene keeles ja esmalt tuli üldse aru saada, mis keeles ja mida neilt küsitakse. Sekka sattus ka lihtsamaid küsimusi. “Sõnasta relatiivsusteooria,” kõlas näiteks üks ülesannetest.

Lihtne vastus “kõik on suhteline” tuli saalis istuvatelt abiturientidelt pea kohe. Vaid regilaululiike ei osanud tulevased elluastujad nimetada ning üks klassijuhatajatest Mari Ausmees pidi nad seega hädast välja aitama. SÜG-i õppealajuhataja Marek Schapel soovitas noortel eelseisvad eksamid viimase koolikella päevaks unustada, nautimaks lihtsalt päeva.

Samas soovis ta, et käitutaks abituuriumi vääriliselt – joostes ei rikutaks liikluseeskirja, ei käidaks sees ametiasutustes, kauplustes, teistes koolides. Seda kõike selleks, et tublit abituuriumi ei mäletataks hiljem lennuna, kes 2011. aasta kevadel teisi veega pritsis ja munadega loopis.

“Oli, mis oli, kõigest hoolimata on gümnaasiumiaastad kõige ilusam aeg elust,” tunnistas õppealajuhataja abiturientidele peetud kõnes. “Tuult tiibadesse, väikesed varblased, ja kui tiivad kannavad, tulge ka oma koduõuelt läbi,” julgustas Schapel tänavusi lõpetajaid pärast kooli lõpetamistki oma kodukooli külastama.

Abituriendid olid omapoolse tervitusena kokku pannud aga niinimetatud koduvideo sündmustest ja meenutustest, mis neile kooliaastatest eredamalt meelde olid jäänud.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 60 korda, sh täna 1)