Üleskutse: “Haigruotsija” alustab viiendat hooaega

Ongi kaugetelt maadelt tagasi meie looduses ühed kaunimad linnud – hallhaigrud. Ja projektil “Haigruotsija” on algamas viies hooaeg. Kokku on teateid haigrutest tulnud veidi üle viiesaja ja kaardile on kantud juba 50 kindlat eestimaist kolooniat, mis tähendab seda, et “Haigruotsija” on kolooniate kaardistamisel lõpusirgele jõudnud.

Kolooniate koguarvuks pakun Eestis umbes 60–65. “Haigruotsija” eesmärk on saada kaardile kõik kolooniad, kaardistada pesitsusaegsed (aprill-mai-juuni) ja pesitsusjärgsed (august-september-oktoober) toitumispaigad. Plaanis on koostöös kalauurijatega hakata määrama haigrupesade alt korjatud räppetompe, et määrata neis olevaid kalaluid ja soomuseid, uurimaks meie haigrute söögisedelit. Alaprojekti nimeks on siis “Haigrutoit”.

Siis on plaanis hakata haigruid värviliste rõngastega rõngastama, et teha kindlaks nende liikumised Eestis, aga ka rändeteekond ja peamised talvitumispaigad Euroopas ja Aafrikas. Selle alaprojekti nimi on “Haigrute rõngastamine”.

Ka tuleks meie haigrukolooniate aladel keelata lageraie –alaprojekt “Haigrukaitse”. Haigruprojekti lõppsõnaks peaks saama haigrute elu-olu tutvustav raamat “Haigrumaailm”.

Kõik teated haigrutest on teretulnud. Allakirjutanu ootab teateid kolooniate kohta, samuti üksikpesitsejate kohta. Teada võib anda ka kõikidest haigrute lennusuundadest ja toitumispaikadest. Teadete puhul on tähtis märkida vaatlemise täpne koht ja aeg. Haigruteated võib saata aadressil marek53@hot.ee või edastada telefoninumbril 32 20 662.

Marek Vahula
vabakutseline haigruotsija

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 15 korda, sh täna 1)