Üleskutse: Lõket tehes pea kinni ohutusnõuetest, kulupõletamine on keelatud

Päästeamet tuletab meelde, et lõket tehes tuleb kinni pidada ohutusnõuetest ja kohaliku omavalitsuse heakorraeeskirjadest. Kulupõletamine on keelatud aastaringselt.

Infot täpsemate tuletegemisnõuete ja kohalike omavalitsuste heakorraeeskirjade kohta saab päästeala infotelefonilt 1524. Lõket võib teha tuulevaikse ilmaga. Lõkkease ja selle ümbrus peab olema puhastatud kergesti süttivatest materjalidest.

Alla ühemeetrise läbimõõduga lõkkekoht peab paiknema vähemalt kümne meetri kaugusel hoonetest, metsast ja põlevmaterjalidest. Ühe- kuni kolmemeetrise läbimõõduga lõke peab aga asuma vähemalt 20 meetri kaugusel. Üle kolmemeetrise läbimõõduga tule tegemise peab juba kooskõlastama asukohajärgse päästekeskusega, seda saab teha telefonil 1524.

Lõkke juures olgu käepärast esmased kustutusvahendid: väiksema lõkke puhul kahekilone tulekustuti või ämber veega, suurema lõkke puhul kuuekilone tulekustuti või kaks ämbrit vett. Tuld ei tohi kunagi jätta järelevalveta.

Kulupõletajatelt on keskkonnainspektsioonil õigus nõuda hüvitist keskkonnakahju tekitamise eest. Lõkke tegemise nõuete rikkujat võib karistada kuni 800 euro suuruse rahatrahviga. Päästeamet soovitab inimestel jälgida, et ka teised kevadprahti põletades tuleohutusnõudeid täidaksid ega seaks ohtu teiste vara.

Möödunud aastal oli Eestis üle 1700 metsa- ja maastikutulekahju, milles hävis kaks hoonet. Viimase paari nädalaga on päästjad saanud üle paarikümne väljakutse maastikupõlengutele. Lääne-Eesti päästekeskuse avalehel aadressil www.lepk.ee on üleval paremas nurgas juhised lõkketegemise, grillimise ja avaliku lõkke tegemise kohta. Inimene saab rippmenüüst valida vastavalt sellele, mil viisil tuld teha soovitakse, ja vastavad tuleohutusnõuded enda jaoks ka välja printida. Kasulikke juhiseid ja nõuandeid leiab ka päästeameti Facebooki lehelt www.facebook.com/paasteamet .

Reimo Raja
päästeameti pressiesindaja

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 14 korda, sh täna 1)