Pankrotiavaldusega viivitajad said kohtus rahalise karistuse

Kuressaare kohtumajas mõisteti eile rahaline karistus kahele OÜ Denarek juhatuse liikmele, kes jätsid pankrotiavalduse õigel ajal esitamata ja lasid firma kohustustel kasvada üle viie miljoni krooni.

Denareki juhatuse liikmed Viljar ja Martin tunnistati kuriteos süüdi. Viljaril tuleb aasta jooksul riigituludesse maksta 554 eurot ja 40 senti ning Martinil kümne kuu jooksul tasuda 448 eurot. Mõlemal mehel tuleb lisaks maksta 417,3 eurot sundraha ja hüvitada riigi õigusabiga seonduvad kulud.

Seaduse järgi on ettevõtte juhatuse liikmed kohustatud 20 päeva jooksul pankrotiavalduse esitama, kui firma muutub maksejõuetuks ja see seisund ei ole ajutine. Ehitustöid tegeva OÜ Denarek juhatuse liikmed Viljar ja Martin seda ei teinud.

Viimase majandusaasta aruande esitas Denarek 2005. aasta lõpus ja juba sellest võis näha, et ettevõttel on kohustusi 600 000 krooni ulatuses. Juhatuse liikmed ei esitanud aga pankrotiavaldust ning nende juhtimisel jätkas makseraskustes olev ettevõte majandustegevust veel kaks aastat ja esitas ka käibearuande. Kuna maksejõuetus üha kasvas, soikus firma tegevus 2008. aastal. Ka siis ei reageerinud juhatuse liikmed pankrotiavaldusega.

Pankrotiavaldusega jõudsid nad kohtumajja alles mullu kevadel ning siis olid Denareki kohustused kasvanud juba üle viie miljoni krooni ja ettevõttel endal puudusid igasugused varad. Ajutine pankrotihaldur esitas kohe teate kuriteost ning meeste suhtes alustati kriminaalmenetlust, mille tulemusena nad eile ka kohtusse jõudsid.

Kohus pidas võimalikuks karistada mehi rahalise karistusega, kuna kumbagi kohtualust ei ole varem kriminaalkorras karistatud ja mehed kahetsesid oma tegu.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 16 korda, sh täna 1)