Naiskodukaitsjad austasid oma esimest esinaist

Naiskodukaitsjad austasid oma esimest esinaist

KÜÜNLAD MÄLESTUSEKS: Pärast hingepalvet 57 kunagisele naiskodukaitsjale süütasid mälestusküünlad organisatsiooni praegused liikmed. Pildile on jäänud Marjaana Kuusnõmm (vasakul) ja Urvi Kask.
Foto: Evely Aavik

Naiskodukaitse (NKK) Saaremaa ringkonna liikmed kogunesid pühapäeval EAÕK Kuressaare Püha Nikolai kirikusse, et tänavusel mälestuspäeval austada oma kunagist esinaist Marie Bondartschuk-Lauritsat (Svenssonit) tema 120. sünniaastapäeval. Traditsiooniliselt andsid kirikus pühaliku tõotuse ka uued organisatsiooni liikmed.

Kui siiani on mälestuspäeva teenistusi korraldatud luteri kirikutes, siis seekord koguneti Püha Nikolai kirikusse, kuna Saaremaa NKK esimene esinaine Marie Bondartschuk-Laurits oli just selle koguduse liige.

Bondartschuk-Laurits oli omal ajal “tuntumaid naistegelasi Kuressaares” – nii tituleeris teda 1937. aastal välja antud Lääne-Saarte ühiskonnategelastest kirjutav raamatuke. Lisaks NKK juhtimisele (aastail 1928–33) oli ta Kuressaare Punase Risti eesotsas, olles selle kangakudumistöökoja juhataja, kuulus linna ehituskomisjoni ning kandideeris 1930. aastal ka linnavolikogusse – see oli esimene kord, mil naisi Kuressaares volikogusse valida sai. Bondar-tschuk-Laurits lahkus Saaremaalt 1937, kui ta asus elama Vormsile. 1944. aasta sügisel viis laev Juhan tuntud naistegelase Rootsi, kus ta suri aastal 1981.

Ülempreester Andreas luges hingepalve 57 Saaremaa naiskodukaitsjale – niipalju on teada neid, kes kas küüditati, arreteeriti, hukati või kes pidid jätma oma kodumaa. Viimaste seas olid ka mõlemad kunagised Saaremaa NKK esinaised Marie Bondartschuk-Laurits ja Lydia Kalm.

Õhtul kell 20 süüdati aga küünlaid endiste naiskodukaitsjate koduväravais. Kui 1940. aastal, Kaitseliidu likvideerimise ajal, oli Saaremaa NKK-s liikmeid 900, siis kogu tegevusaja vältel võis neid hinnanguliselt olla poolteist tuhat. Ka praegu on NKK maakonna suurim naisorganisatsioon, kuhu kuulub 120 naist.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 76 korda, sh täna 1)