Kooliolümpiamängud on erilised

Kooliolümpiamängud on erilised. Need ei ole pelgalt spordivõistlused, vaid midagi hoopis enamat. Aitab ju kooliolümpiamängude korraldamisele olulisel määral kaasa Eesti olümpiaakadeemia (EOA).

Sportlik päev on üles ehitatud olümpiaharta reeglite järgi ja heisata saab olümpiarõngastega EOA lipu. Spordialad valitakse selle järgi, et eduelamuse saaksid kõik osalejad, ka need, kes muidu väga kiired ja tugevad ei ole. Võistlusalad võib ka täitsa ise välja mõelda. Lisaks erinevatele spordialadele on suur rõhk olümpiamängude olemuse ja põhimõtete tutvustamisel. Lastele tutvustatakse olümpiamängude ajalugu, võimalusel külastatakse Eesti spordimuuseumi ning räägitakse ausa mängu olulisusest.

Olen kooliolümpiamänge korraldanud 2004. aastast. See on suurepärane kogemus ja tõeline elamus. Neil kõigil on kujunenud veidi erinev nägu.
Sel talvel sain osa ka esimestest talimängudest, projektijuht oli Tornimäe põhikooli kehalise kasvatuse õpetaja Margo Rüütel. Nii saigi 22. veebruaril teoks üks tore ja sportlik päev Pöide terviserajal. Kestvad külmad ilmad panid kaaluma ka edasilükkamise võimalust, kuid sellel hommikul olid õpilased ja õpetajad seda meelt, et teeme ära. Päev kujunes väga toredaks.

Mängud said teoks tänu Eesti olümpiaakadeemia toetusele, olulist korralduslikku abi osutas Reele Remmelkoor. Veel toetas meie mänge A. Le Coq. Suur tänu abi ja toetuse eest vallavanem Jüri Lindele, Margo Rüütelile, Anne Nurgale, Bruno Hiiuväinale, Väino Johansonile, Jaan Nõgule, Reele Reinartile ning kõigile lapsevanematele, õpetajatele ja kooli töötajatele.

Septembris toimuvad Tornimäe kooli staadionil ka Saaremaa kodutütarde kooliolümpiamängud. Korra on sarnased mängud juba toimunud – möödunud aasta sügisel. Mõte korraldada kooliolümpiamängud kodutütardele tekkis juba mõned aastad tagasi. Tookord küll plaaniga sisustada üks päev meie maakondlikus laagris. Kuna aga tegevused Tehumardi laagris on seotud nii kodutütarde kui ka noorte kotkaste järgunõuetega, siis otsustasimegi korraldada eraldi ürituse.

Projekti kirjutasin detsembris, pärast seda, kui olin oma ideed tutvustanud rühmade juhendajatele ja toetajaliikmetele. Esimesena toimus mälumängumaraton, milleks kulus kaks kuud. Järgnesid joonistusvõistlus ja maskoti kavandamine. Ja septembri kolmandal laupäeval saigi teoks spordipidu. Avatseremoonia oli üles ehitatud olümpiaharta järgi ning olümpiahümni saatel tõusis masti Eesti olümpia-akadeemia lipp.

Nõndasamuti on plaan teha ka sel aastal. Ning tuleval aastal saab spordipidu Tornimäel teoks vabariikliku üritusena. Kooliolümpiamängud on võimalus ja positiivne elamus kõigile.

Raili Nõgu
kooliolümpiamängude korraldaja

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 31 korda, sh täna 1)