Juhuse tahtel sepaks ja saarlaseks

Juhuse tahtel sepaks ja saarlaseks

Foto: Raul Vinni

Ei kujuta ette, et näiteks poemüüjat või ajakirjanikku või kontoriametnikku kutsutaks seltskonnas tema ametinimega. Siim Eskot (34) kutsutakse. Siim on sepp. Mõned mehed, kellega ta korvpalli mängimas käib, arvasid algul, et ta nimi ongi Sepp. See juhuse tahtel saadud amet on andnud talle kutsumuse ja kodu.

Aprillikuine lossihoov on tühi. Paikades, kus lumi ära sulanud, on mätas alles täitsa märg. Ehitustööde käigus puudest paljaks kistud lossivalli sees töötab aga sepp Siim ja nikerdab oma kivisöelõhnalises hämaras sepikojas üht riiulit. Raadio mängib valjusti ja ääsil põleb tuli. Suvel rohkem selline nagu väljanäituse sepp Siim teeb oma tööd ka siis, kui heal juhul nädalas üks inimene satub seda Saaremaa Seppade sepikoda külastama.

Saamise lugu

Siimust sai sepp juhuse läbi. Tartu ülikooli majandusalase kõrgharidusega mehest, kes töötas Karnevali kaupluse (müüakse sellist maskiballivärki – R. V.) juhatajana ja polnud enne kordagi vasaraga alasil rauda tagunud, sai sepp ühe lehekuulutuse peale.

Nüüd juba kaheksa aastat tagasi oli toona Tallinnas elanud Siim Saaremaal sõbral külas. Luges kuulutust, et otsitakse sepaõpilasi. Vana töö oli tema jaoks ennast ammendanud. Kuulutuses oli kirjas, et sepatööd jätkub ka Tallinna. Ja nii ta läks. “Kutsuti proovima, oli väike vestlus ja siis tuli alasi peal varras rõngaks keerata,” meenutab Siim.

Asja juures oli ent üks aga. Nimelt polnud Siim elu sees enne sepatööga kokku puutunud. “Telekast olin näinud või kusagil laadal,” muigab Siim. “Alasit olin ma näinud, isa töö juures oli olemas. Ma teadsin, mis asi see on, ja et haamriga tuleb lüüa.”

Oma sõnul tegi ta proovitööks valmis “ühe ovaalse juraka”. Kuu aega oli katseaeg ja aina paremini hakkasid need jurakad välja tulema. Sepp Siim ütleb, et sepa töös pole midagi väga keerulist. On kuus põhivõtet, mille kombineerimisel siis saavadki asjad tehtud. “Hakkasin vaikselt tegema, kohandasin oma käe järgi ära, et kuidas kiiremini ja ilusamini tuleb,” räägib ta.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 48 korda, sh täna 1)