Aprill on maaelu pidupäev

Kauaoodatud kevad on lõpuks käes. Talv oli tänavu pikk. Hing igatseb millegi uue järele. Põues on motoorne rahutus. Põline rikas maamees kiikab põllu poole tänavugi, aga läheb veel aega, sest maa pole tahenenud ja paljudes kohtades lainetab vesi. Jürikuu on traditsiooniliselt olnud aeg, kui maainimesel on veel aega hinge tõmmata ja isegi mõni pikem käik kavandada. Tartusse näiteks.

Tänavu 14.–16. aprillini saab teoks maaelu iga-aastane oodatud suursündmus – maamess. Veel mõne nädala eest oli üritus küsimärgi all, täpsemini lumevangis. Operatiivse tegutsemise tulemusena asuti Tartu näituste messikeskuse välialadelt lund teisaldama, seda veeti ära aukartustäratav kogus – 7000 tonni.

Täna võib saarlastele rahuliku südamega öelda – järjekorras 19. maamess toimub ja pakub avastamisrõõmu. Nii uutele kui ka vanadele klientidele, väikestele ja suurtele, põllumeestele ja linnavurledele. Eksponente on ligi 270 ja tulijaid 9 riigist.

Kui meie maaelu püsib kindlalt jalgel ja talumehel jagub raha väliplatsidel asuva pilkupüüdva tehnika soetamiseks, püsib ja elab edasi meie põllumajandus. Uued masinad aitavad põllumehel põldudelt suuremaid saake koguda ja kindlustada kokkuvõttes meid kõiki kodumaise vilja ja muude talusaadustega.

Tartus saab seegi kord uudistada põllutöödeks mõeldud uut tehnoloogiat, metsatööks vajalikke uusi masinaid, haugata talutoitu ja soetada meelepäraseid istikuid koduaeda. Seekord lisandub veel üks tahk. Aasta-aastalt on suurenenud huvi loomade väljapaneku vastu. Tänavu on üleval kaks suurt loomatelki pindalaga üle 800 ruutmeetri. Saarlased on olnud tublid messil käijad kõik need aastad. Seekord esindavad Saaremaad sellised firmad nagu Saare Talutehnika, Urrus Invest ja Saaremaa Leib.

Kindlasti on Tartusse uudistajaid tulemas ka Saaremaalt ja Muhust. Kuna pinnas messikeskuse territooriumil pole veel lõplikult kuiv, taevast tuleb vihma ja lörtsi segamini, siis tänavu peatuksime pikemalt transpordikorraldusel. Autodega pole mõtet hakata messikeskuse lähedale ja varasematesse parklatesse trügima. Neid lihtsalt ei ole.

Käigus on seekord eribussid. Viljandi ja Pärnu poolt tulijad saavad jätta oma sõidukid Lõunakeskuse parklasse ja seal ümber istuda transfeerbussidele. Need väljuvad 14.–16. aprillil alates kella 10-st iga poole tunni tagant. Kes kibeleb kiiremini kohale, võib kasutada meie ametliku taksofirma Tartu Taksopark ja spetsiaalselt messi ajaks turule toodud uue brändi ESRA Takso teenuseid. Viimane on sõitjale teistest linna taksodest hinnalt märgatavalt soodsam.

Pärast toimekat päeva toimetavad transfeerbussid ja ESRA Takso messilised linnaäärsesse hiigelparklasse taas tagasi. Meie eesmärk on õilis – vähendada liikluskoormust messikeskusega piirnevatel teedel ja tänavatel ning anda roheline tee kiirele ja mugavale ühistranspordile.

Maamessil saab tänavu proovida ka Hollandi toitusid. Neid pakub tulpidemaa meisterkokk Jan Koerts ise. Võib küsida retseptegi. Firma Stokker kutsub kõiki osa saama 5.–9. klasside õpilaste meisterdatud veotraktorite finaalvõistlusest. See toimub 16. aprillil. Osalevad ka usinad saarlastest traktorimeisterdajad. Põnevaid ettevõtmisi jagub kõigeks kolmeks päevaks, ole vaid ise usin ja saa osa.

Vambola Paavo

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 17 korda, sh täna 1)